Verfraai jouw woning met duurzaam gestucte muren en plafonds

Zijn jouw muren en plafonds niet erg egaal meer en kunnen ze wel een opknapbeurt gebruiken? Dan is het tijd om te gaan stucen! Door je muren en plafonds te stucen geef je ze niet alleen een mooi afgewerkte en gladde uitstraling, het brengt ook nog eens andere voordelen met zich mee. Zo is het eenvoudiger om gestucte muren en plafonds te schilderen of te voorzien van behang. Daarnaast zorgt het voor meer brandveiligheid, de stuclaag op de muren en plafonds werkt namelijk brandvertragend. Genoeg redenen dus om jouw muren en plafonds eens goed onder handen te nemen en je woning te verfraaien. Echter, hoe doe je dit op een duurzame manier? In dit artikel gaan wij hier dieper op in en bieden wij je praktische tips. 

Zorg dat het professioneel gedaan wordt 

Vaak willen mensen wat kosten besparen door klusjes zelf op te pakken of het door bekenden laten doen. Indien jij of degene die je helpt ervaring heeft met stucen en er bedreven in is, dan is dit natuurlijk een prima optie. Is dit niet het geval, dan raden wij je aan om het niet zelf te doen of het te laten doen. Het zou zonde zijn als het stucwerk slecht uitgevoerd wordt. Dit kan niet alleen visuele gevolgen hebben, maar het stucwerk kan op den duur loslaten. Dan zit je met een probleem, want dan moet het stucwerk opnieuw gedaan worden. Dit betekent extra kosten voor jezelf en er zijn opnieuw middelen nodig om de muur te stucen. Dat is allesbehalve duurzaam! 

Je wilt uiteraard dat je muren op een mooie en kwalitatieve wijze worden afgewerkt, zodat je hier nog jaren van kunt genieten. Als je een perfect resultaat wilt valt het je aan te raden om een professional in te huren die weet wat hij of zij doet. Waar je ook woont, in elke regio is wel een professionele stukadoor te vinden die de klus voor jou kan klaren. Stukadoor Amsterdam nodig? Neem dan eens contact op met Wandgrimeurs, hier vind je ervaren stukadoors die je muur weer mooi strak maken! 

Kies voor een duurzame optie

Er zijn diverse manieren waarop je een muur en plafond kan stucen, zo kun je kiezen uit: latex spuiten, sierpleister, behangklaar stucwerk, sausklaar stucwerk en zo heb je nog andere mogelijkheden. Per optie zijn de prijzen verschillend en elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen. Belangrijk is om naast de prijs ook te letten op het duurzaamheidsgehalte van het stucwerk. 

Tegenwoordig is latex spuiten zeer populair en dat is niet geheel zonder reden. 

Deze vorm van stucwerk is efficiënt, goedkoop en ook nog eens duurzaam. Je bespaart doorgaans wel 25 tot 40% aan kosten in vergelijking met traditioneel schilderwerk. Met behulp van een latexspuit kan er een dikke verflaag aangebracht worden op muren en plafonds, dit gebeurd op een zeer egale wijze. Het grote voordeel ten opzichte van traditioneel schilderwerk is dat je een eindresultaat zonder strepen krijgt. Als het latex spuiten op goede wijze gebeurd weet je zeker dat het niet opnieuw gedaan hoeft te worden! 

Professionals maken doorgaans gebruik van A-kwaliteit verf. Je muur wordt niet enkel op prachtige wijze gestuct, maar je kunt ervan uitgaan dat het stucwerk ook nog eens lang meegaat. 

Ga verstandig met je muren en plafonds om

Als je eenmaal mooi egale muren en plafonds hebt, dan wil je dit uiteraard ook zo houden. Het is van belang om op een verantwoorde wijze om te gaan met het stucwerk op je muren en plafonds. Om je een duwtje in de goede richting te geven hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet. 

  • Ben jij van plan dingen op te hangen aan de muur, zoals een schilderij of een fotolijstje? Zorg ervoor dat je goed nadenkt over waar je het wilt neerhangen. Het zou zonde zijn als het lijstje of schilderij hangt en je vindt de plek eigenlijk toch niet zo mooi. Nadat je een plek hebt gevonden is het zaak om goed te meten waar je mogelijk moet boren. Ook hier geldt dat het zonde is als je op een verkeerde plek boort, dan heb je een gat op de verkeerde plek in de muur. Als je gaat boren, zorg dan voor het juiste apparatuur en het juiste materiaal. Ga bijvoorbeeld niet met een metaalboor in een betonnen muur boren. 
  • Het kan natuurlijk zo zijn dat je muur vies is geworden. Ga niet zomaar aan de schoonmaak maar bekijk online informatie over hoe je het stucwerk moet schoonmaken. Mogelijk verschilt dit ook per type stucwerk. Zodoende voorkom je dat je het stucwerk onnodig beschadigt.