Is een elektrische tweedehands wagen al de investering waard?

Bezorgdheid over het bijdragen aan klimaatverandering en aantasting van de lokale luchtkwaliteit zorgt ervoor dat steeds meer automobilisten overstappen op elektrisch, met als gevolg dat markten voor elektrische auto’s – nieuwe en oude – een hoge vlucht nemen.

Hoewel nieuwe elektrische auto’s vaak duurder zijn in aanschaf dan wanneer je bijvoorbeeld wil een kia picanto kopen op Autotrack.nl, kan een tweedehands elektrische wagen dit prijsverschil kleiner maken. Het geeft je ook voordelen van lagere brandstofkosten, belastingen en onderhoudskosten. Hier zijn alvast enkele mythes omtrent elektrische wagens die we uit de weg willen helpen. 

Oudere batterijen zijn versleten en moeten worden vervangen

Als je overweegt een gebruikte elektrische auto te kopen, is een van de eerste vragen die je misschien beantwoord wilt hebben: moet ik de batterij vervangen? Vaak krijgen elektrische wagens veel kritiek te verduren hieromtrent, maar de realiteit is dat het haalbare bereik van een elektrische auto met slechts 2% per jaar daalt. Het exacte bedrag hangt af van het rij- en laadgedrag van de eigenaar.

De actieradius van oudere elektrische voertuigen is te laag

Dit is een feit, maar wat ook een feit is dat de meeste chauffeurs hun wagen gebruiken als stadswagen waarbij ze telkens maar korte afstanden afleggen. Hierdoor is het gebruik van een elektrische tweedehands wagen wel een voordeel. In dat geval zijn oudere modellen wel toereikend voor dit autogebruik. 

Er is een gebrek aan laadinfrastructuur

Het niveau van de oplaadinfrastructuur in Nederland en de buurlanden neemt snel toe, met typisch honderden nieuwe laders die elke maand aan het openbare netwerk worden toegevoegd. Zeker langs de snelwegen vind je ondertussen vrijwel aan ieder tankstation ook de mogelijkheid om elektrisch op te laden. Hierdoor is de weg naar langere autoritten ook geopend. 

Je kunt ook de actieradius van het voertuig verbeteren door efficiënt te rijden en de airconditioning of verwarming van de auto te vermijden als je deze niet nodig hebt. Langere ritten zijn volledig haalbaar in een oudere elektrische auto, hoewel de noodzaak om vaker te laden de totale reistijd zal verhogen.

Klaar om de overstap te maken?

Met minder mechanische componenten dan een benzine- of dieselauto, zou het voor je gemakkelijker moeten zijn om de kwaliteit van een elektrische auto te beoordelen wanneer je tweedehands koopt. Ze zijn een geweldige optie voor een gebruikt voertuig, omdat ze naar verwachting langer meegaan en lagere onderhoudskosten hebben dan benzine- of dieselvoertuigen. Het is dus een stuk duurzamer om een tweedehands elektrische wagen te kopen.