Kerst op milieuvriendelijke manier vieren

We willen allemaal ons best doen voor het milieu. Het is tenslotte onze leefomgeving en die wordt ernstig bedreigd. Maar hoe kunnen we de kerstdagen vieren zonder het milieu onnodig te belasten? Kerstmis is een feest waarbij cadeaus, kerstversiering en veel lekker eten belangrijke onderdelen zijn.

Hieronder geven we u een aantal handige tips.

De boom

Kies een kunstkerstboom. Het klinkt misschien gek maar een kunstkerstboom is beter voor het milieu dan een echte spar. De reden is dat sparrenkwekerijen niet echt milieuvriendelijk zijn. De kwekerijen zien er wel mooi groen uit maar het is geen echte natuur en er wordt gebruik gemaakt van gif en kunstmest. Bovendien is het vervoer van als die bomen naar ons land vervuilend en energie verspillend. Tot slot: De boom gaat maar één jaar mee, tenzij u hem in de tuin plant natuurlijk. Een plastic boom ziet er niet al te natuurlijk uit maar als u hem 10 jaar lang gebruikt weegt dat op tegen de productie en het vervoer. Als u hem daarna aanbiedt voor recycling blijft de schade beperkt. 

Een alternatief is een kunstkerstboom die van een ander materiaal gemaakt is. Tegenwoordig zijn er veel fantasiebomen van hout, riet en metaal, waar je creatief mee aan de slag kunt. Versier ze of laat ze juist lekker minimalistisch leeg.

Kerstverlichting

Het is aan de buitenverlichting van vandaag de dag duidelijk te merken dat LED verlichting erg weinig energie verbruikt. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar veel mensen leven zich uit met de meest uiteenlopende verlichte constructies, liefst in diverse kleuren en als het even kan ook nog knipperend.

Ook al verbruikt LED niet veel stroom, al met al kan het toch oplopen natuurlijk. Veel van die versieringen zijn ook niet erg robuust. Hierdoor moet er soms elk jaar nieuwe buitenverlichting worden aangeschaft. 

Verlichting: Less is more

Niet alleen voor het milieu maar ook voor het oog is less more. Beperkt u zich tot het aanlichten (je hoeft tegenwoordig niet meer te klimmen!) van één enkele boom in de tuin. Of, als je geen tuin hebt, hang één mooie grote ster voor het raam. Maak er geen drukke kermis van, dan staat goedkoop en is duur.

Lichtjes in de boom

De verlichting in de boom is niet zo’n probleem, als je ook hier kleine LED lampjes gebruikt en er, door middel van een schakelklok, voor zorgt dat hij alleen brandt op de tijden dat ervan genoten kan worden.

Kerstcadeaus

Van oudsher is Sinterklaas het echte feest van de cadeautjes. Maar veel mensen geven elkaar ook (of alleen) met kerstgeschenken. Als je elkaar blij kunt maken met duurzame cadeaus is dat het mooist. Duurzaam is hier bedoeld zowel in de zin van milieuvriendelijk als in de betekenis van ‘lang mee gaan’. 

Wilt u weten welk cadeau kerst uitstraalt maar niet verspillend is? Denk dan aan spullen voor in de keuken, zoals een mooie pan of bakvorm. En bedenk dat met een vintage- of zelfgemaakt cadeau kerst ook heel gezellig kan zijn. De aandacht die u aan het geschenk besteedt is belangrijker dan de waarde in geld.

En wie toch los wil gaan: koop kwaliteit. Liever één mooi cadeau dat lang meegaat dan een heleboel goedkope prullen. Prettige Kerstdagen!