Nieuwe prullenbak kopen? Hier de mogelijkheden op een rijtje

Iedereen heeft wel eens een prullenbak nodig. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en soms is het lastig om een nieuwe uit te kiezen. Wil jij een prullenbak kopen, maar weet jij niet precies welke je nodig hebt? In deze blog zetten wij de mogelijkheden op een rijtje zodat jij de juiste prullenbak uitzoekt voor bij jou thuis of op kantoor.

Type prullenbak

Allereerst is het belangrijk om te beslissen wat voor soort prullenbak je wilt. Dit heeft voornamelijk te maken met de bediening van de prullenbak. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een pedaalemmer, sensor prullenbak of inbouw prullenbak te nemen. Een sensor prullenbak is ideaal als je van comfort en hygiëne houdt, want deze prullenbak heeft namelijk een sensor waardoor de klep automatisch opengaat. Fijn als je je handen vol hebt en de prullenbak niet wilt aanraken. Bij de pedaalemmers hoef je natuurlijk ook niet de prullenbak met je handen aan te raken, maar alleen met je voet. Inbouw prullenbakken zijn praktisch en daardoor staat er geen prullenbak in de keuken, maar in een van de kastjes. Tot slot zijn er nog andere soorten prullenbakken, denk aan een touch prullenbak, een open prullenmand of duo afvalbakken.

Afval scheiden

Daarnaast kan je ook kiezen voor een afval scheiden prullenbak. Deze prullenbakken hebben 2, 3 of 4 aparte emmers, waarmee je makkelijk afval kunt scheiden. Hiermee kan je papier, plastic en/of glas van je ‘gewone’ afval scheiden. Ook de prullenbakken om afval mee te scheiden zijn er in verschillende soorten. Er staan pedaalemmers met een pedaal per emmer, maar ook sensor prullenbakken met verschillende emmers. Ook kan je een gestapelde prullenbak nemen waarbij de bovenkant met de sensor opengaat en de onderkant kan handmatig open.

Andere kenmerken

Andere kenmerken waarop je kan letten bij het aanschaffen van een prullenbak zijn de kleur, het aantal liters, het materiaal, de vorm en eventueel het merk. De prullenbakken zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren: van neutrale kleuren zoals zwart of grijs tot opvallende kleuren zoals rood en geel. Daarnaast is het ook goed om naar het aantal liters te kijken, wat afhankelijk is van het aantal personen in het huishouden. Ook kan je uit verschillende materialen kiezen zoals roestvrijstaal, kunststof of zelfs hout. De vorm van de prullenbak is een kwestie van smaak en wat het beste past in de ruimte. Een ronde prullenbak komt vaak iets zachter over dan bijvoorbeeld een rechthoekige prullenbak.

Populairste prullenbakken

Tot slot zijn er een aantal populaire merken prullenbakken met series die vaak worden gekocht. Om je op weg te helpen geven wij hier wat voorbeelden van populaire prullenbakken. De populairste merken zijn toch wel Brabantia, EKO, Simplehuman en Wesco. Zij bieden allemaal verschillende soorten prullenbakken aan. De populaire series hiervan zijn de Brabantia Bo (Touch Bin), Brabantia newIcon, EKO Ecocasa, Wesco Big Double en Wesco iMaster. Deze zullen dan ook in veel huishoudens te zien zijn.