Maken zonnepanelen zichzelf schoon?

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt er niet direct aan gedacht. Toch is onderhoud essentieel. In deze blog gaan we op de volgende vragen in.

• Welk onderhoud moet je plegen om de prestaties van jouw zonnepanelen te maximaliseren?

• Is het onderhouden van uw zonnepanelen, eenmaal geïnstalleerd, ingewikkeld? 

• Hoe vaak moeten ze onderhouden worden?

Dankzij deze blog kom je alles te weten over de zorg en het onderhoud van zonnepanelen. Om zo jouw productie van hernieuwbare energie te optimaliseren. En zo enorm te besparen op jouw elektriciteitsfactuur. Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van zonnepanelen, kijk dan op www.veranderstroom.nl.

Het reinigen van zonnepanelen is essentieel 

Laten we, voordat we tot de kern van de zaak komen, enkele populaire opvattingen rond het reinigen van zonnepanelen verduidelijken.

Wanneer je denkt aan het volgende:

Vervuiling, stof, as, mos, dode bladeren, vogelpoep, spray, zand…

Op de vraag “kunnen deze elementen invloed hebben op de opbrengst en productie van uw zonnepanelen?” is het antwoord ja.

Jouw zonnepanelen moeten dus gereinigd worden om hun maximale prestatie te behouden. Fotovoltaïsche panelen hebben een coating die de afvoer van deeltjes vergemakkelijkt als het regent. Maar er is nog steeds wat onderhoud nodig dat je zelf kunt plegen.

Schoonmaak-zonnepanelen

Hier zijn enkele stappen die je moet volgen om jouw zonnepanelen goed schoon te maken:

• Neem een ​​ladder om op het dak te komen of als je geen risico’s wilt nemen, kies dan voor een telescopische borstel. Deze kun je je in een bouwmarkt of op internet vinden voor een betaalbare prijs.

• Gebruik gewoon lauwwarm water, bij voorkeur gedemineraliseerd om kalkaanslag te voorkomen. Wrijf de zonnepanelen zachtjes in met een zachte doek, een niet-schurende spons met een waterstraal.

• Je kunt ook een tuinslang gebruiken om opgehoopt stof en vuil te verwijderen.

Vermijd echter het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat dit jouw panelen kan beschadigen. Kortom, je dient jouw zonnepanelen net zo schoon te maken als jouw ruiten. Hoe meer stof je op je ramen laat ophopen, hoe moeilijker het is om ze schoon te maken.

Hoe vaak en wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Het is aan te raden om de zonnepanelen gemiddeld twee keer per jaar schoon te maken.

De frequentie varieert afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid stof en vervuiling in de lucht. Maar ook van de prestaties van jouw panelen. De lente en late herfst zijn de beste tijden om jouw zonnepanelen schoon te maken

Over het algemeen is het beter om jouw zonnepanelen aan het begin van de dag schoon te maken. De warmte die overdag wordt geabsorbeerd, kan ze erg heet maken.

Hoe weet je wanneer jouw zonnepanelen gereinigd moeten worden?

Het is belangrijk om de energieproductie van jouw zonnepanelen te monitoren door regelmatig prestatiemetingen uit te voeren. Over het algemeen duidt een langdurige daling van de productie op een behoefte aan onderhoud. Kijk voor goedkope panelen bij veranderstroom.