Op duurzame wijze een kopje koffie drinken? Maak gebruik van deze handige tips!

Koffie is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. We drinken gemiddeld 4 koppen per dag, en steeds meer mensen wereldwijd genieten van een lekker bakkie. De druk op koffieboeren neemt toe doordat we steeds meer koffie drinken, en dat heeft consequenties voor het milieu. Gelukkig zijn er manieren om duurzamer te genieten van je bakkie: met behulp van deze tips!

Wat is duurzame koffie?

Duurzame koffie is koffie die op een verantwoorde manier is geteeld en geproduceerd. Fairtrade-koffie biedt de boer de mogelijkheid om hun product goed te verkopen, waardoor zij een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Duurzame koffie zorgt ook voor een beter milieu, door bijvoorbeeld te werken met biologische landbouwmethodes en het realiseren van meer biodiversiteit.

Hoe kun je zo duurzaam mogelijk koffie drinken?

  • Zet koffie op maat: probeer niet meer koffie te maken dan je daadwerkelijk gaat drinken. Zo voorkom je dat er koffie verspild wordt, en ben je ook efficiënter met de energie die nodig is om de koffie te zetten.
  • Gebruik energiezuinig apparatuur: zorg ervoor dat je koffiezetapparaat zo energiezuinig mogelijk gebruikt wordt. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het apparaat wanneer je het niet gebruikt. Veel apparaten gebruiken in sluimerstand energie, door de stekker eruit te trekken weet je zeker dat het apparaat geen energie gebruikt. 
  • Zet je vaak filterkoffie? Gooi de filters dan weg in de biobak, ook wel de GFT-bak genoemd. Ook koffieprut dat overblijft kun je in de biobak deponeren. Overigens kun je koffieprut ook zero waste gebruiken, door het bijvoorbeeld te gebruiken als voeding voor je planten. 
  • Doe onderzoek naar waar je koffie vandaan komt. Door inzicht in de koffieketen van een koffiemerk te krijgen, weet je of de koffieboeren eerlijk behandelden betaald worden. Let daarbij ook op de transparantie van een bedrijf. Hoe komt de koffie van de boer in jouw kopje? Wakuli is een voorbeeld van een bedrijf dat de koffieketen transparant weergeeft, zodat jij precies weet waar je koffie vandaan komt – bij koffieboeren die een eerlijke prijs krijgen.
  • Drink je graag koffie onderweg? Neem dan altijd een eigen beker of een thermoskan mee. Zo hoef je niet telkens een bekertje van karton te gebruiken die je na gebruik direct weer weggooid. 
  • Bedenk hoeveel koffie je wilt drinken en stem de hoeveelheid koffie die je zet daarop af. Zodoende ga je verspilling en massaproductie tegen. Hoe minder we weggooien, des te minder er geproduceerd hoeft te worden. 

Welke keurmerken zijn er rondom koffie?

Er zijn verschillende keurmerken waar je op kunt letten als je duurzame koffie wil drinken. Denk bijvoorbeeld aan de Fairtrade-keurmerken, Rainforest Alliance Certified en UTZ Gecertificeerd. Op de verpakkingen van deze koffieproducten is duidelijk aangegeven dat het gaat om een milieuvriendelijke, duurzame variant. Door koffie met dergelijke keurmerken te kopen help je mee aan het behoud van onze tropische leefomgeving. Een keurmerk is een eerste stap naar duurzame koffie. Wil je echt duurzame koffie, kijk dan naar waar de koffie vandaan komt en hoe deze verbouwd wordt. 

Welk type koffie is het meest duurzaam? 

Het meest milieuvriendelijke type koffie is biologische koffie. Biologisch geteelde bonen zijn vrij van pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen. Ook biedt biologische landbouw meer biodiversiteit, waardoor er meer insecten en dieren in het gebied kunnen leven. Daarnaast biedt biologische landbouw ook een betere bodemstructuur waardoor er minder bodemerosie kan optreden.