Overstappen op groene energie? Wek je eigen energie op met zonnepanelen!

De huidige staat van het klimaat en de energiecrisis heeft de ogen van vele Nederlanders geopend. Het is overduidelijk dat we snel veel stappen moeten zetten om duurzamer te leven. Je woning verduurzamen is daar een belangrijk onderdeel van. Het is immers de plek waar je veel tijd spendeert en waar je veel energie verbruikt. Het verduurzamen van je woning kan op vele manieren. Zo kun je een warmtepomp installeren, je woning isoleren of zonnepanelen installeren. In dit artikel gaan we dieper in op het laatstgenoemde. We behandelen enkele veelgestelde vragen rondom zonnepanelen en hopen je zo een stukje bewuster te maken betreft het opwekken van groene energie. 

Wat is groene energie? 

Groene energie is energie die op een duurzame en milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Zon, wind, waterkracht of biomassa zijn voorbeelden van bronnen waaruit groene energie kan worden gewonnen. Groene energie is hernieuwbaar en heeft geen schadelijk effect op ons leefmilieu. In tegenstelling tot grijze energie. Dit zijn energiebronnen die niet oneindig zijn, zoals olie of gas. Door deze energiebronnen te gebruiken putten we de aarde uit. Daarnaast stoten we veel CO2-uit bij de opwekking van deze grijze energie. 

Wat zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn de ultieme manier om duurzame energie op te wekken en het is ook nog eens relatief goedkoop. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen die licht absorberen en daarmee elektriciteit genereren. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes, genaamd fotonen, die door middel van pv-zonnepanelen worden omgezet in stroom.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? 

Wat de kosten zijn voor het plaatsen van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten zonnepanelen, waarbij de prijs per soort verschilt. Ook de hoeveelheid panelen dat je wilt plaatsen is van belang voor de prijs. Tot slot zijn er door heel Nederland subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen Putten en zonnepanelen Ermelo. Check voor de aanschaf of jij ook gebruik kunt maken van subsidies. 

Hoe werken zonnepanelen? 

Een pv-zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die licht absorberen en zo energie opwekken. Zonlicht vormt een soort “brandstof” waarmee de siliciumatomen in de cellen reageren. Zodra er licht op het paneel valt, wordt energie afgegeven als elektriciteit: dit noemen we fotovoltaïsche effect. Zonlicht maakt losse elektronen in de atomen vrij, waardoor er stroom ontstaat die is opgeslagen in batterijen of direct wordt verbruikt.

Het is niet nodig om zonnepanelen rechtstreeks in het elektriciteitsnet aan te sluiten; je kunt ze ook gebruiken om warm water en andere dingen mee op te warmen. Zonneboilers, verwarmingssysteem en -apparaten werken allemaal op de energie die door middel van zonnepanelen wordt gegenereerd.

De voordelen van het installeren van zonnepanelen 

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn:

  • Ze dragen bij aan een duurzame toekomst: zonnepanelen helpen om de uitstoot van koolstof te verminderen en leggen zo de basis voor een groene toekomst.
  • Je bespaart energiekosten: zonnepanelen stoten geen CO2 uit en het is goedkoop om ze op te wekken. Zonlicht is gratis!
  • Zij zijn milieuvriendelijk: zonne-energie is een clean energiebron, omdat er geen giftige stoffen vrijkomen bij het opwekken van energie.
  • Zonnepanelen zijn flexibel: zonnepanelen kunnen worden gebruikt om warm water te maken, apparatuur te verwarmen of elektriciteit op te wekken.

Uiteindelijk is de overstap naar duurzame energie eenvoudig en betaalbaar met de hulp van zonnepanelen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je besluit zonnepanelen te installeren en begin met het opwekken van groene energie. Zet de stap naar een toekomst die schoner, duurzamer en beter is. 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?

 Er zijn enkele punten waar je op moet letten voordat je zonnepanelen aanschaft: 

  • Zorg ervoor dat de technische specificaties van het paneel overeenkomen met jouw energiebehoeften. 
  • Controleer of het bedrijf een goede reputatie heeft en kwaliteit levert. 
  • Zorg ervoor dat je een geschikte installateur vindt die de panelen kan installeren. 
  • Zorg er ook voor dat je alle financiële informatie bij de hand hebt, zodat je precies weet wat de investering en eventuele terugverdientijd is.