Schoonheid aanbrengen in je tuin

Borderpakketten

Dat kan op zo veel verschillende manieren. Uiteraard bepaal jij wat er precies groeit, maar ook nog eens hoe precies. Voeg vooral jouw eigen persoonlijkheid toe!

Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je zoiets voor elkaar? Nou, met de aanleg van prachtige borders, ofwel bloemperken. Want waar je sowieso al bepaalt welke plant of bloem waar komt te staan, is dit een stuk leuker om ook echt helemaal zelf vorm te geven.

Met beelden, grote stenen of stukken glas erbij heb je de volledige regie over je bloemperken. Natuurlijk hoef je die elementen helemaal niet toe te voegen omdat, zoals we al zeiden, jij het heft in handen hebt. Schaf planten los aan of kies voor een handig borderpakket waar alles in zit om mee te kunnen beginnen. Let wel op de volgende punten:

  • Gemiddelde lengte van je planten: de hoogte of laagte van je planten bepaalt of ze andere gewassen niet het nodige zonlicht ontnemen.
  • Bodemgeschiktheid: niet alles kan overal goed groeien. Koppel de keuze van je planten dan ook aan de grond waarin je ze wilt neerzetten.
  • Omstandigheden waarin je planten groeien: waar de een meer licht nodig heeft, gedijt de ander ook heel goed in de schaduw. Geef iedere plant de plek waar die behoefte aan heeft.
  • Verzorging van je planten: elke soort siergras heeft weer een specifieke mate van aandacht nodig. Wees je hiervan bewust bij het uitkiezen.

Een border staat natuurlijk niet op zichzelf maar is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Ook hier geldt weer dat jij beslist welke het gehele plaatje mogen dienen en welke niet maar we sommen ze allemaal toch maar op.

Siergrassen

Planten kunnen verschillende lengtes hebben en dat is dan ook de reden dat wij siergrassen in lage en hoge soorten verdelen.

Lage siergrassen

Niets zo veelzijdig als lage siergrassen. Ze staan prachtig op de voorgrond maar dat is niet per se nodig. Ze bloeien over het algemeen namelijk ook erg goed in de schaduw. Dus maakt het niet heel veel uit of zonlicht geblokkeerd wordt door hoge siergrassen of ornamenten.

Hoge siergrassen

Is er sprake van begroeiing om jouw hoge siergrassen heen die ook zonlicht op moet vangen? Dan plaats je deze natuurlijk liever op de achtergrond, waar ze alsnog een prominente plek innemen. Al helemaal omdat ze voor vlinders zo interessant zijn!

Siergrind

De planten en bloemen in je borders spelen uiteraard de hoofdrol in het stuk dat jij neerzet. Maar hoe zit het dan met de rest van de decoraties? Je kunt er allerlei leuke lichtjes en beeldjes neerzetten en de grond bestrooien met siergrind. Dat is een leuke variatie op al die donkere aarde. Siergrind is beschikbaar in allerlei verschillende vormen, kleuren en groottes. Ook de structuur van het gesteente varieert per soort. Leg er wel een worteldoek onder zodat de steentjes niet wegzakken in de modder tijdens een forse plensbui. Bovendien komt er zo ook geen onkruid naar boven in je borders.

Verhoging

Breng desgewenst een rand aan om de border qua hoogte te doen verschillen van de rest van de omgeving. Dat doe je door simpelweg een rand als een soort dam op te bouwen, waarachter je naar hartelust je bloemperk aan kunt leggen. Deze zijn kant en klaar te koop van kunststof, hout of metaal. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken!

Heel veel plezier en succes met de opbouw van jouw borders.

Lees ook eens over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.