Uw laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats?

Uw laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats?

Als u nauw verbonden bent met de natuur en een duurzame levensstijl nastreeft, zal een natuurbegraafplaats u misschien aanspreken. Wij vertellen u graag wat een natuurbegraafplaats inhoudt en waarom steeds meer mensen voor zo’n speciale plek kiezen als hun laatste rustplaats. 

Het verschil tussen een natuurbegraafplaats en een traditionele begraafplaats

Het primaire verschil tussen een natuurbegraafplaats en een traditionele begraafplaats zit in de manier waarop ze in het landschap zijn geïntegreerd. Terwijl traditionele begraafplaatsen doorgaans worden gekenmerkt door rijen grafstenen en geordende paden, biedt een natuurbegraafplaats een geheel ander beeld. Deze bevinden zich vaak in een bos of op een landgoed, en bestaan niet uit rijen en paden. 

Een natuurbegraafplaats is, zoals de naam al doet vermoeden, onderdeel van de natuur. De graven zijn niet gemarkeerd met traditionele stenen of beeldjes, maar vaak met natuurlijke elementen zoals een boom, plant, boomschijf of een kleine discrete steen. Dit zorgt voor een vreedzame en natuurlijke sfeer, heel anders dan die van een traditionele begraafplaats.

Waarom kiest men voor een natuurbegraafplaats?

Velen voelen zich aangetrokken tot het concept van een natuurbegraafplaats vanwege de diepe verbinding met de natuur en het respect voor de omgeving. Hier wordt u deel van een levend, ademend ecosysteem. Het idee om na de dood terug te keren naar de aarde en op te gaan in de natuurlijke cyclus kan voor velen troostrijk en vredig zijn. Voor anderen is dit een onderdeel van hun religie, waarbij het lichaam na de dood terugkeert naar de aarde. 

De natuurlijke markering, vaak in de vorm van een boomschijf of steentje, in combinatie met een biologisch afbreekbare kist of urn en katoenen of linnen kleding, verkleinen de impact op het milieu. Er zijn dan ook een aantal regels waaraan men zich dient te houden, zo mag men de overledene bijvoorbeeld geen nylon panty aantrekken. 

De keuze voor een natuurbegraafplaats wordt vaak gezien als ecologisch verantwoord, en is een prachtig laatste eerbetoon aan het leven en de natuur.

Uw uitvaartwensen vastleggen

Uw keuze kan ook beïnvloed worden door uw religie en uw tradities. Zo willen sommige mensen per se bij de kerk begraven worden waar ze jarenlang wekelijks mooie momenten hebben beleefd. Anderen kiezen voor een laatste rustplaats in een prachtig bos. 

Wat uw wens ook is, wij raden u aan deze duidelijk vast te leggen in uw uitvaartwensen. Zo blijven uw nabestaanden niet met vragen zitten, en weten ze zeker dat u tot rust wordt gelegd op een plek waar u zich fijn bij voelt.