Vegan alternatieven voor sportvoeding

Je bent iemand die veel sport en zo gezond mogelijk wil leven. Dat is niet de enige reden waarom je speciaal op je voeding let. Je hebt ook besloten om een veganistische levensstijl aan te nemen. De redenen kunnen uiteenlopend zijn, maar één ding staat als een paal boven water: in jouw voeding mogen geen bestanddelen zitten die afkomstig zijn van dieren. Omdat je weet dat een mens in principe een omnivoor is, snap je dat je dieet consequenties kan hebben. Het is mogelijk dat je van bepaalde essentiële voedingsstoffen een tekort kunt krijgen. Met preparaten en vegan protein is de kans daarop een heel stuk minder. Ken je de positieve effecten van sportvoeding met vegan protein?

Wat heeft je lichaam allemaal nodig?

Koolhydraten en vetten, mineralen en spoorelementen, dat is voor jouw voedingspatroon geen enkel probleem. Je vindt er genoeg van in plantaardig voedsel dat op je dagelijkse menu staat. Bepaalde vitamines, met name afkomstig uit de Vitamine B-serie, vind je vooral in dierlijk voedsel. Dat geldt ook voor stofjes als creatine. Plantaardige eiwitten hebben in principe dezelfde bouwstenen als dierlijke eiwitten, maar vaak is de concentratie van essentiële aminozuren anders. Om toch de optimale hoeveelheid en verhouding van deze aminozuren binnen te krijgen, zou je idealiter bij elke maaltijd moeten berekenen of je van alle voedingsmiddelen voldoende binnenkrijgt. Dat is in het dagelijkse leven nauwelijks te doen. Wat dacht je ervan om je dieet aan te vullen met vegan protein in de juiste verhouding? Bijvoorbeeld in de vorm van een smakelijke eiwitshake? We gaan hier nader op in, maar één ding mag je gerust van ons aannemen: in vegan protein zitten absoluut geen dierlijke eiwitten.

Bereik je sportieve doelen met eiwitshakes op basis van vegan protein

Je verrijkt je veganistische maaltijden eenvoudig en gemakkelijk met eiwitshakes die vegan protein bevatten. Dit is zeker aan te bevelen als je van jezelf weet dat je dieet niet 100% volwaardig is. Is het dat wel, dan kunnen er nog goede redenen zijn om je dieet aan te vullen. Bijvoorbeeld als je bezig bent met een trainingsprogramma waarbij spieropbouw noodzakelijk is. Of wanneer je een wedstrijdsport beoefent en je goed voorbereid wil zijn voor het komende toernooi. Gebruik het echter ook als je herstellend bent van een flinke blessure, een ongeval of wanneer je een tijd ziek bent geweest. In die gevallen heeft je lichaam een grotere behoefte aan eiwitrijk voedsel.  Extra vegan protein komt dan beslist van pas.

Welke eiwitshake met vegan protein en wanneer?

Begin je ontbijt met een eiwitshake met vegan protein of neem wat voor en na je training. Zin in een verantwoorde snack? Ook dan is een vegan protein shake een goed idee. Als je jouw vegan protein als poeder koopt bij een leverancier als Body Supplies, krijg je een gemakkelijk te doseren preparaat, rijk aan plantaardige eiwitten, zonder toegevoegde suikers. Dat maakt je vegan protein shake ook erg geschikt als je zowel je spieren wil opbouwen als afvallen. Je voegt je vegan protein doodeenvoudig toe aan vruchtensap, sojamelk of een ander drankje zonder dierlijke bestanddelen. Je zult merken dat je sportieve doelen sneller in zicht komen en dat jij je in het dagelijkse leven optimaal gezond voelt.