Waarom draagt goed zicht bij aan een duurzaam leven?

De afgelopen eeuwen is de gezondheid van de mens er flink op vooruit gegaan. Verbeterde hygiëne, goede gezondheidszorg en toenemende kennis over het menselijk lichaam hebben de levensverwachting van mensen doen stijgen. Duurzaam leven verbetert vervolgens zowel je eigen gezondheid als de gezondheid van lokale gemeenschappen en economieën.

Hoe zorg je er echter voor dat je zorg draagt voor je leven door het welzijn van je ogen hoger in het vaandel te plaatsen? In deze blog leggen we je uit waarom optimale oogverzorging bijdraagt aan een goede gezondheid en een duurzaam leven.

Wat houdt goed zicht in?

Goed zicht is een groot goed, want door goed te kunnen kijken, kun je de wereld om je heen volledig ervaren. Hoewel andere zintuigen, zoals ruiken en proeven, bijdragen aan jouw indrukken, registreer je zo’n tachtig procent van alle indrukken door te zien. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de andere zintuigen verbeteren wanneer één van je zintuigen wegvalt. Je ogen spelen hierin een bovenmatig belangrijke rol, doordat je ogen als gevolg hiervan het primaire zintuig worden dat je tegen gevaar beschermt. Wanneer je merkt dat je dichtbij of veraf waziger gaat zien, vermindert je gezichtsvermogen en is het belangrijk om contact op te nemen met de opticien.

De noodzaak van goed zicht

Goed zicht is in de huidige samenleving niet alleen meer belangrijk om gevaar te herkennen, maar ook om volledig te kunnen participeren en de wereld te ervaren. Wanneer je het niet goed kunt zien, kun je bijvoorbeeld niet of met veel moeite lezen, zien of iets schoon of vies is of veilig de deur uit gaan. Met andere woorden: je gezichtsvermogen is van groot belang voor je zelfstandigheid en persoonlijk welzijn. Wanneer je goed kunt zien, kun je vaak goed voor jezelf zorgen omdat je geen beroep hoeft te doen op het zicht van anderen. Als gevolg hiervan kun je een duurzaam leven leiden, wat uiteraard gekenmerkt wordt door goede oogverzorging.

Oorzaken van verminderd zicht

Zorg dragen voor je ogen is cruciaal voor je eigen gezondheid, maar ondanks jouw goede oogverzorging kan het zijn dat je onverwachts te maken krijgt met verminderd zicht. In veel gevallen ontstaan verziendheid en/of bijziendheid geleidelijk en traag. Je gaat dingen van dichtbij of van veraf minder goed zien, waardoor de kans groot is dat jouw oog gecorrigeerd moet worden door een bril of lenzen. Echter treedt verminderd zicht bij sommige mensen plotseling en heftig op. Het zicht aan één oog valt bijvoorbeeld volledig weg of er ontstaat een vlek voor je oog dat gepaard gaat met pijn, misselijkheid en andere klachten. Als dit het geval is, moet er dringend contact opgenomen worden met een arts. Het kan namelijk zo zijn dat er sprake is van acuut glaucoom, een ontsteking, een bacterie of een afgesloten bloedvat.

Duurzaam leven door goede oogverzorging

Hoewel een acuut probleem aan de ogen vaak niet voorkomen had kunnen worden en het ingrijpen van een arts vereist is, kunnen veel oogproblemen wel voorkomen worden. De hoeveelheid mensen met verminderd gezichtsvermogen als handicap kan hierdoor flink teruggedrongen worden. Eén derde van de wereldbevolking heeft echter last van dit probleem en dat terwijl de kwaliteit van leven er significant op vooruitgaat door het dragen van de juiste lenzen of bril. Structurele sociale problemen, zoals het weigeren van toegang tot de juiste zorg vanwege geloof, afkomst of armoede, kunnen de duurzaamheid van het leven van mensen aanzienlijk verkorten. Vision Direct streeft er daarom naar om het leven van mensen te verbeteren door hen te helpen hun zicht te verbeteren.

De stap naar een duurzaam leven zetten

Wil jij een duurzamer leven leiden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Goede oogverzorging begint bij het maken van een afspraak voor een oogmeting bij de opticien. Zo kom je er immers achter in welke mate je last hebt van verziendheid en/of bijziendheid. Vervolgens kan er nagegaan worden wat voor soort lenzen je nodig hebt. Misschien zijn jouw ogen namelijk wel ovaalvormig in plaats van rond, heb je zowel last van bijziendheid en verziendheid of kun je beter daglenzen in plaats van maandlenzen gaan dragen. Samen met de opticien kun je bepalen welke lenzen je nodig hebt, waarna je de lenzen online kunt bestellen. De eerste dagen dat je je nieuwe lenzen draagt, kan het zijn dat je last van hoofdpijn krijgt. Je ogen moeten namelijk wennen aan je verbeterde zicht. Dit symptoom is echter van korte duur, want al snel zul je van de voordelen genieten die duurzaam leven met zich meebrengt.