Wat is het verschil tussen hybride, plug-in hybride en elektrisch rijden? 

Wat is het verschil tussen hybride, plug-in hybride en elektrisch rijden? 

We beginnen met z’n allen steeds meer af te stappen van benzineauto’s en dieselauto’s. Plug-in hybrids, mild hybrides en elektrische auto’s winnen namelijk steeds meer populariteit. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze drie manieren van rijden op stroom? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat is een plug-in hybrid?

De plug-in hybrid bestaat nu al een tijdje en het was een van de eerste stappen die werd gezet richting het elektrisch rijden. Maar wat is een plug-in hybrid en hoe werkt zo’n auto eigenlijk? Een plug-in hybrid combineert een traditionele verbrandingsmotor met een elektrische motor die wordt aangedreven door een oplaadbare accu. Deze batterij kun je in het stopcontact pluggen om hem op te laden, vandaar de naam plug-in hybrid. Je kunt met een plug-in hybrid dus een heel stuk elektrisch rijden en als de accu leeg is kun je verder rijden op je benzinemotor. 

Wat is het verschil tussen een hybride en een plug-in hybrid? 

Nu weet je dus wat een plug-in hybrid is en hoe deze werkt, maar wat is eigenlijk het verschil met een reguliere hybride auto? Alle hybride auto’s combineren een krachtige verbrandingsmotor met een sterke elektrische motor. Het principe van alle hybrides is dus hetzelfde, alleen de manier waarop je ze kunt opladen is anders. Een plug-in hybrid kun je opladen via het stopcontact. Deze auto’s beschikken over een grote accu die een stuk langer meegaat dan de elektrische batterij van reguliere hybrides. Een reguliere hybride auto kun je dus niet opladen met het stopcontact. Deze auto’s laden zichzelf op met de wrijving die ontstaat tijdens het rijden. Dit scheelt je een hoop benzine, maar je kunt niet volledig elektrisch rijden, wat met een plug-in hybrid dus wel deels kan. 

Wanneer rijd je dan volledig elektrisch? 

We hebben het nu dus gehad over plug-in hybrides en reguliere hybrides en wat het verschil is tussen de twee. Maar wat is dan nog het verschil met volledig elektrisch rijden? Een volledig elektrische auto beschikt alleen maar over een elektrische motor en heeft dus geen verbrandingsmotor meer. Volledig elektrische auto’s bezitten een groot accupakket met 1 of zelfs 2 elektromotoren die zorgen dat je enkel op elektriciteit kunt rijden. Een volledig elektrische auto kun je opladen aan speciale laadpalen die hiervoor geplaatst zijn. Het is mogelijk om een laadpaal te laten installeren bij je huis. Opladen via het stopcontact gaat niet meer, want je hebt hier meer kracht voor nodig. Elektrisch rijden is momenteel de schoonste manier van rijden, omdat je helemaal geen CO2 meer uitstoot. Je kunt er ook nog voor kiezen om de laadpaal bij je huis aan te drijven met zelf opgewekte zonne-energie, dan ben je pas echt groen bezig!