Woning verduurzamen? Het kan ook met milieuvriendelijke meubels!

Vandaag de dag is het verduurzamen van woningen een veelbesproken onderwerp. Veel Nederlandse woningbezitters willen hun woning verduurzamen om zo hun ecologische footprint te verkleinen. De huidige energiecrisis heeft die trend alleen maar versterkt, want het is immers overduidelijk dat we af moeten van het gebruik van fossiele brandstoffen. Echter, het verduurzamen van je woning hoeft niet altijd met energie te maken hebben. Je kunt ook kiezen voor het verduurzamen van je interieur. In dit artikel gaan we dieper in op een duurzaam interieur en hoe jij jouw interieur kunt vergroenen. 

Koop tweedehands meubilair en lever je oude interieur in

Is je meubilair aan vervanging toe of ben je simpelweg toe aan iets nieuws, lever je oude meubilair dan in bij de lokale kringloop of een tweedehands winkel. Op deze manier gun je het meubilair een tweede leven. De kringloop kan het meubilair opknappen en het nogmaals verkopen. Zodoende draag je bij aan een circulaire economie. Wanneer je op zoek bent naar nieuw meubilair raden wij je aan om ook eens een kijkje te nemen op tweedehands platformen. Hier staan vaak leuke stukken meubilair op die nog in een goede staat verkeren. Door tweedehands te kopen draag je ook weer bij aan de circulaire economie. Hoe minder nieuwe producten er geproduceerd hoeven te worden, des te minder CO2-uitstoot er is. We moeten als geheel massaproductie proberen tegen te gaan. 

Goedkoop is doorgaans niet duurzaam 

Bij de zoektocht naar nieuw meubilair komen mensen vaak uit bij grote woonwinkels als Ikea, Jysk of Leen Bakker. De producten die in het assortiment zitten van deze grote woonwinkels worden op grote schaal geproduceerd en in dat proces heeft duurzaamheid niet altijd de hoogste prioriteit. Ja, de producten zijn vaak wel goedkoop, maar je verhoogt hiermee je ecologische footprint. Als je wil bijdragen aan een groenere wereld, dan doe je er goed aan om kritische te kijken naar een product of het daadwerkelijk ook een duurzaam product is. Prijs moet niet leidend zijn, maar duurzaamheid wel. Daarbij komt dat duurzame producten doorgaans ook een hogere kwaliteit hebben dan producten met een lage prijs. 

Voorbeeld: 

Stel dat je wilt een buffetkast kopen voor je woonkamer. Nu kun je voor het goedkoopste product gaan bij de Ikea, maar grote kans dat bij de productie van deze kast weinig oog is geweest voor duurzaamheid. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor een buffetkast van mangohout. Dit is een houtsoort dat niet alleen erg sterk is, maar ook nog eens heel duurzaam. Het is milieuvriendelijk omdat er voor deze houtsoort geen bestaand, wild bos gekapt hoeft te worden. De bomen groeien namelijk op plantages in tropische oorden. Naast het feit dat de houtsoort erg duurzaam is, oogt het ook nog eens heel sfeervol in je woonkamer. Win-win dus!