Op zoek naar een duurzame droger? Kies voor een warmtepompdroger!

Het verduurzamen van woningen is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Vele mensen laten zonnepanelen of een warmtepomp aanleggen, zodat ze zelf energie kunnen opwekken. Groene energie opwekken is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je zuinig omgaat met de energie die je opwekt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld milieuvriendelijke apparaten te gebruiken. In dit artikel zoomen we in op een milieuvriendelijk apparaat die veel gebruikt wordt, de droger. We behandelen wat veelgestelde vragen en geven je tips betreft waar je op moet letten bij de aanschaf van het apparaat. 

Wat is het verschil tussen een normale droger en een warmtepompdroger? 

De traditionele condensdroger droogt kleding door vochtige en warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht te blazen. Warmtepompdrogers hergebruiken deze warme en vochtige lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Door de warme lucht her te gebruiken gebruikt de warmtepompdroger minder energie dan de traditionele condensdroger. Oftewel, een warmtepompdroger is een stuk beter voor het milieu. 

Wat zijn de voordelen van een warmtepompdroger? 

De warmtepompdroger is dus een stuk energiezuiniger dan de traditionele droger, maar dat is niet het enige voordeel dat dit apparaat biedt. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet. 

  • De warmtepompdroger is geschikt voor bijna alle soorten wasgoed. Door de juiste programma’s te gebruiken kun je zelfs wol in de droger doen. 
  • Doordat warmtepompdrogers het wasgoed op een veel lagere temperatuur drogen blijft de kwaliteit van het wasgoed langer goed dan wanneer je het droogt in een condensdroger. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van het product? 

Wil je graag een warmtepompdroger kopen? Maar heb je geen idee waar je op moet letten bij de aanschaf van het product? Geen zorgen. Wij helpen je graag bij het kiezen van de beste warmtepompdroger. In het lijstje hieronder vind je een aantal factoren waarop je moet letten tijdens het koopproces. Heb je nog meer informatie nodig dan het onderstaande lijstje? Bekijk hier alles wat je moet weten over het kiezen van de beste warmtepompdroger. 

  • Het gewicht dat het apparaat kan drogen: niet elk apparaat kan evenveel gewicht aan kleding drogen. Hoe groter het vulgewicht, des te meer kleding je kan drogen. Houd rekening met de grootte van je huishouden. Heb je een gezin van 4? Dan wordt geadviseerd om te kiezen voor een warmtepompdroger met een vulgewicht van 7 tot 8 kilo. Heb je 3 kinderen? Kies dan voor een apparaat met een vulgewicht van 8 kilo of meer. 
  • Het geluid wat het apparaat produceert: heb jij het graag stil in huis? Let dan op het aantal decibel dat het apparaat produceert. Stille warmtepompdrogers produceren een geluidsniveau van tussen de 63 en 65 decibel. Elke 3 decibel meer of minder betekent een verdubbeling of halvering van het geluid. 
  • De hoeveelheid energie dat het apparaat verbruikt: logischerwijs ben je vandaag de dag op zoek naar een apparaat die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Hoe lager het energieverbruik, des te beter voor het milieu en je eigen portemonnee. Let daarom goed op het energielabel van de warmtepompdroger. A+++ is de beste score die een apparaat kan hebben en een G is de minst duurzame score. 
  • Het gemak dat het apparaat biedt: er bestaan warmtepompdrogers die automatische programma’s bieden. Je hoeft enkel op een knop te drukken en het apparaat draait een speciaal sneldroogprogramma voor je. Ook behoort stomen tot de mogelijkheden bij enkele apparaten.