Warmtepompdroger aanschaffen? Gebruik deze tips om de juiste te kopen

Vandaag de dag zijn mensen steeds meer bezig met het verduurzamen van hun woning. De huidige energiecrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt aan Nederlanders dat het enorm belangrijk is dat je woning zo duurzaam mogelijk is. Niet alleen is het van belang dat energie duurzaam opgewekt wordt, ook is het zeer belangrijk dat er milieuvriendelijk met energie omgegaan wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je woning te isoleren, maar ook door je woning te voorzien van duurzaam apparatuur. 

In dit artikel zoomen we in op een veelgebruikt apparaat: de droger. De wasmachine en droger zijn veelgebruikte apparaten in huis, want we moeten immers veelvuldig onze kleding wassen. Tegenwoordig zijn er ook erg duurzame drogers en wasmachines op de markt, waaronder de warmtepompdroger. We behandelen enkele veelgestelde vragen rondom dit product en geven tips betreft waarop je moet letten om de beste warmtepompdroger te kopen. 

Wat is een warmtepompdroger?

De warmtepompdroger is een apparaat dat je kleding droogt nadat het gewassen is, maar het doet dit op een zeer energiezuinige manier. De kleding wordt op een lagere temperatuur gedroogd dan bij een condensdroger. Doordat het kleding op een lagere temperatuur droogt is het apparaat geschikt voor vele soorten textiel. Bovendien blijft je kleding hierdoor langer goed dan wanneer je het droogt met een condensdroger. Het apparaat is zeer zuinig in gebruik, dit komt door de ingebouwde efficiënte pomp en een milieuvriendelijk koelmiddel. 

Optimale milieuvriendelijkheid door hergebruik energie

De ingebouwde pomp zorgt ervoor dat het koelmiddel vloeibaar wordt, hierdoor komt er warme lucht in de trommel. Dit maakt dat het wasgoed droog wordt. Tijdens dit proces komt er vochtige lucht van de kleding af, die de pomp vervolgens weer koelt. De condens die vrijkomt tijdens dit proces belandt in de condensbak, maar de droge lucht wordt hergebruikt als energie. Wanneer je een nieuw programma start verbruikt de warmtepompdroger minder energie. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een warmtepompdroger? 

Wil je graag een warmtepompdroger aanschaffen, maar heb je geen flauw idee waarop je moet letten bij de aanschaf. Geen zorgen. Wij hebben een lijstje met punten gemaakt die je helpen bij het maken van de beste keuze. 

  • Energielabel: wil jij een apparaat die zo efficiënt mogelijk omgaat met energie? Kijk dan naar het energielabel van de warmtepompdroger. Het energielabel loopt van A+++ tot en met G, waarbij A+++ het meest duurzaam is. 
  • Geluidsniveau: niet elke warmtepompdroger is even stil. Hecht je veel waarde aan het geluid van het apparaat, kijk dan goed naar het aantal decibel wat een apparaat produceert. Relatief stille warmtepompdrogers produceren 63 tot 65 decibel. Houd er rekening mee dat elke 3 decibel een verdubbeling of halvering van het geluid betekent. 
  • Speciale programma’s: ben je een liefhebber van gebruiksgemak? Bekijk dan of het apparaat verschillende programma’s heeft waarvan je gebruik kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een programma voor sneldrogen of stomen. Hoe meer van deze handige programma’s, des te meer mogelijkheden je met het apparaat hebt. 
  • Vulgewicht: tot slot is het belangrijk om te kijken hoeveel gewicht de warmtepompdroger aankan. Heb je een groot gezin waarvoor je de was moet doen, dan kies je logischerwijs voor een apparaat met veel vulgewicht. Wanneer je 1 tot 2 kinderen hebt is een apparaat met een vulgewicht van 7 of 8 kilo ideaal. Bij 3 kinderen of meer is een trommel van 8 kilo of meer nodig.