Het is een droom voor velen: zelf een huis bouwen. Toch zijn er maar weinig mensen die écht deze stap zetten, omdat het een spannend avontuur is met een grote investering. De mensen die eraan beginnen verkijken zich vaak op de kosten waar ze rekening mee moeten houden. Dus voordat je aan zo’n proces gaat beginnen, is het belangrijk om alle stappen onder de loep te nemen. Wil je weten welke kosten er allemaal bij komen kijken als je zelf een huis gaat bouwen, lees dan gauw verder.
Welke kosten komen erbij kijken?
Hoeveel het uiteindelijk gaat kosten om zelf een huis te bouwen, ligt aan verschillende dingen. Een van die dingen is hoe groot het huis moet worden. Daarnaast ligt het ook aan het soort ontwerp, welke materialen je gaat gebruiken voor de constructie van het huis, inspectiekosten, eventuele vergunningen en indien nodig: arbeidskosten. Wat ook belangrijk is om in je achterhoofd te houden: je kunt altijd vertraging oplopen door onvoorziene gebeurtenissen. Deze vertraging kan ook weer extra kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden; als het heel veel regent kun je sommige werkzaamheden niet doen. Ook als het vriest liggen bepaalde onderdelen stil. Houd hier dus rekening mee in je planning en in je budget.
Hoe jij zelf een huis kunt bouwen
Als je zelf goed onderzoek doet en een hele goede planning maakt, kan een eigen huis bouwen een super leuk avontuur zijn! Het is echter wel een hele onderneming je hebt hier veel vaardigheid en kennis voor nodig. Je kunt ervoor kiezen om een bestaand huis helemaal op te knappen, of je kunt een huis helemaal vanaf de grond opbouwen. Er zijn een aantal basis stappen die je moet nemen en je moet in ieder geval de basis aan kennis in huis hebben. Als jij op de hoogte bent van welke materialen je moet gebruiken en welke bouwprincipes er zijn, kun je met een goede planning zelf een huis bouwen. Wil je een extra check of iemand die met je mee kijkt? Dan kun je de hulp van een architect inschakelen.
Het ontwerp maken
Het begint allemaal met een ontwerp. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk zelf een ontwerp maken in 3D software, zodat je precies kunt zien hoe jouw huis moet worden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van speciale online vloerplanners om een virtual lay-out te maken. Neem ook randzaken mee in je ontwerp: hoeveel ramen wil je, waar plaats je extra opbergruimtes? Het is ook belangrijk om te weten of er eisen zijn vanuit de gemeente voor de wijk waar je gaat bouwen, bijvoorbeeld of er zoveel procent groen moet zijn in de wijk. Je kunt zo’n wijkplan opvragen bij de gemeente.