Zonnepanelen kopen? Gebruik deze 3 tips bij de aanschaf

In de afgelopen jaren is er een recordaantal aan zonnepanelen geplaatst in Nederland. Vandaag de dag behoort ons land tot één van de grootste afzetmarkten betreft zonnepanelen in Europa. De populariteit van deze panelen komt niet uit de lucht vallen, Nederlandse huishoudens zijn steeds meer bezig met duurzaam leven. We zijn ons steeds meer bewust naar onze impact op het milieu en dankzij dat bewustzijn handelen we ook steeds milieuvriendelijker. Het verduurzamen van woningen met behulp van zonnepanelen is daar een voorbeeld van. Wanneer je beschikt over genoeg zonnepanelen kun je onafhankelijk worden van energieleveranciers en voorzie je jouw woning van schone energie. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van zonnepanelen en waarop je moet letten als je de panelen wilt aanschaffen. 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 

Voordat we het gaan hebben over de aanschaf van zonnepanelen is het goed om te weten wat de voordelen ervan zijn. Waarom zou je ze überhaupt moeten aanschaffen? Wij hebben de belangrijkste pluspunten hieronder voor je op een rij gezet. 

 1. Zonnepanelen zijn zeer onderhoudsarm. Uiteraard komt er vuil op de panelen terecht, maar het meeste vuil zal vanzelf weer wegspoelen. Het is wel belangrijk dat je een optimaal rendement uit de panelen haalt, dus enkele keren per jaar is het wel verstandig om de panelen te controleren op vuil of beschadigingen. Bij mogelijk vuil maak je de panelen weer schoon en bij beschadigingen laat je een monteur langskomen. 
 2. Je moet een flinke investering doen om zonnepanelen te kopen. Hier staat tegenover dat de panelen een hoge levensduur hebben. Gemiddeld gaan zonnepanelen tot wel 25 jaar mee. Als je dan bedenkt dat de gemiddelde terugverdientijd op 7 jaar ligt, haal je rond de 18 jaar pure winst uit de zonnepanelen. 
 3. Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Het installeren van zonnepanelen zorgt er namelijk voor dat je een verbeterd energielabel krijgt. Als resultaat hiervan zal de waarde van je woning stijgen. 
 4. Het laatste grote voordeel is het feit dat je gebruik maakt van schone energie. Het opwekken en verbruiken van grijze energie gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. Wanneer je gebruik maakt van schone energie stoot je veel minder CO2 uit. Dit is erg belangrijk, want het gaat zeer slecht met ons milieu. 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen? 

Zoals je hebt kunnen lezen bieden zonnepanelen je allerlei voordelen. Genoeg redenen dus om ze aan te schaffen. Maar, er komt nogal het nodige kijken bij de aanschaf ervan. Om je te helpen bij het maken van de juiste koop hebben wij 3 punten opgesteld waarop je moet letten bij het kopen van de panelen. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? 

De hoeveelheid panelen die je nodig hebt is per situatie verschillend. Hierbij zijn 2 zaken van belang. Hoeveel energie verbruik je per jaar en in hoeverre wil je zelfvoorzienend zijn betreft energie. Het gemiddelde jaarlijkse verbruik ligt rond de 3000 kWh, om dit om dit op te wekken heb je 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Breng aan de hand van de laatste jaren je jaarlijkse energieverbruik in kaart en stem het aantal panelen daarop af. Denk ook na over de toekomst van je huishouden. Krijg je kinderen, dan gaat je energieverbruik waarschijnlijk omhoog. 

Welk type zonnepanelen kies je? 

Er zijn meerdere varianten qua zonnepanelen en ze hebben allen zo hun eigen specificaties en voordelen. In het onderstaande overzicht hebben we de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Ook lees je wat de kosten zijn, hoeveel rendement je geniet en wat het pluspunt van de panelen zijn. 

 • Monokristallijn
  • Kosten: duurder dan polykristallijn en dunne film.
  • Rendement: zeer hoog.
  • Pluspunt: er is weinig m2 voor nodig, dus dat maakt deze panelen zeer geschikt voor kleine daken. 
 • Polykristallijn
  • Kosten: goedkoper dan monokristallijn.
  • Rendement: hoog.
  • Pluspunt: deze panelen zijn zeer geschikt voor grote daken. 
 • Amorf (dunne film)
  • Kosten: goedkoper dan monokristallijn.
  • Rendement: laag. 
  • Pluspunt: deze panelen zijn buigzaam, hierdoor zijn ze erg geschikt voor voertuigen, carports of voorgevels. 
 • Glas-glas
  • Kosten: duurder dan alle andere soorten. 
  • Rendement: zeer hoog. 
  • Pluspunt: heeft een zeer lange levensduur. 

Is je dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? 

Het meest belangrijke is misschien wel je dak. Niet alle daken zijn namelijk geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Aan de hand van 3 factoren kun je bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Deze staan hieronder beschreven. 

 • Hoe schaduwrijk is je dak? Teveel schaduw beperkt het rendement van de panelen. 
 • Heb je wel genoeg ruimte op je dak? Je hebt namelijk een X-aantal panelen nodig om een gewenst rendement te behalen, heb je daar wel ruimte voor? 
 • Tot slot is de richting en de helling van je dak belangrijk. Daken op het zuiden, westen en oosten genereren meer zonlicht dan een dak op het noorden. 

Ben je overtuigd? Bekijk dan zonnepanelen bij Gaslicht.com. Hier vind je allerlei soorten zonnepanelen en kun je voorzien worden van informatie door experts.