Ga naar de inhoud

Zonnepanelen nog rendabel na 2023?

Zonnepanelen nog rendabel na 2023?

De laatste maanden is in de media geopperd dat zonnepanelen plaatsen niet meer rendabel zou zijn vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Ook rekent de energieleverancier Vandebron kosten voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Hierdoor zou het minder gunstig worden om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar dit is een eenzijdige kijk op de huidige situatie. Het definitieve besluit voor de afbouw van de salderingsregeling is nog uitgesteld, een eventuele afbouw zal in stappen gaan en eigenaars van zonnepanelen krijgen nog steeds een goede  terugleververgoeding. Ook is het voordeliger om eigen opgewekte stroom te gebruiken dan stroom van een energieleverancier. Wij leggen het graag aan je uit.

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling zou vanaf 2023 afgebouwd worden, maar dit is door de overheid uitgesteld tot 2025. De reden om deze regeling af te bouwen is dat men een stimulans wil inbouwen om bewust met het gebruik van elektriciteit om te gaan en meer eigen stroom te gebruiken. Daarnaast helpt het eigen verbruik om de druk op het elektriciteitsnet te verlagen.

Het is, vlak voor de verkiezingen, nog maar de vraag of de salderingsregeling ook echt wordt afgebouwd vanaf 2025. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben moties ingediend om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling te wijzigen.

Wat zijn de gevolgen voor zonnepanelenbezitters?

Dit jaar en ook volgend jaar wordt er nog gesaldeerd. Dus je overschot aan stroomproductie in de zomer wordt verrekend met het verbruik van het elektriciteitsnet in de winter. De energie, die je daarna niet zou mogen salderen (afhankelijk van het definitieve besluit van de overheid) levert je een terugleververgoeding op. Milieu Centraal stelt deze terugleververgoeding op 9 cent voor de komende jaren. De insteek van de overheid is dat u de aanschaf binnen 7 jaar terugverdient met de nieuwe regeling. Nog steeds komt dit neer op een fictieve rente van circa 5% op het spaargeld dat is gebruikt om de zonnepanelen aan te schaffen.

Hoe hoog de terugleververgoeding wordt heeft de overheid nog niet beslist. De Consumentenbond maakt zich sterk voor een vaste terugleververgoeding. De vergoeding heeft immers invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Zonnepanelen nog rendabel na afbouw saldering?

Tot en met 2024 kun je dus zeker volledig gebruik maken van de saldering. Als het wetsvoorstel doorgaat, wordt het percentage stroom, dat gesaldeerd kan worden, jaarlijks lager. Salderen stopt niet direct, ook na 2025 kun je naar verwachting tot 2031 een deel van de teruggeleverde stroom verrekenen.

Zonnepanelen aanschaffen?

Voor veel consumenten is het financieel rendement een belangrijke factor bij de aanschaf van zonnepanelen, maar er zijn nog meer goede redenen om een set zonnepanelen aan te schaffen:

Je helpt het milieu; elke kWh stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt helpt bij de  energietransitie.

Het is mogelijk om je opgewekte stroom in een eigen accu op te slaan en te gebruiken wanneer jij dit wilt. Echter is deze techniek nog niet erg geavanceerd en is de opslag beperkt. Daarom zijn zonnepanelen extra rendabel als je zoveel mogelijk stroom zelf gebruikt, bijvoorbeeld door de  wasmachine, wasdroger en vaatwasser overdag te laten draaien.

Zonnepanelen rendabel voor jou?

Wil je weten of zonnepanelen voor jou een goede investering zijn? Vraag dan nu een dakcheck bij ZelfOpwekken.nl aan. Zij kunnen je een goed advies geven of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat je eraan kunt verdienen.