Ga naar de inhoud

Zorg dat het dak van je huis in goede conditie is

Het dak van je huis vervult een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat je huis comfortabel is en dat je er veilig kunt wonen. Het is daarom heel belangrijk dat het dak in goede conditie verkeert. Een daklekkage kan bijvoorbeeld veel overlast geven, maar ook als het dak veel tocht doorlaat is dat niet prettig. Dit zorgt voor vocht in huis en dat kan weer leiden tot schimmel. Schimmel is erg ongezond en kan vooral voor mensen met een zwakke gezondheid een risico vormen. Bovendien is het natuurlijk ook geen fraai gezicht. Kortom: plan het onderhoud aan het dak van je huis op tijd zodat problemen tijdig worden opgespoord en verholpen.

Wanneer moet het dak worden vernieuwd?

De levensduur van een dak hangt vooral af van het soort dakbedekking. Een dak met dakpannen kan wel tot 80 jaar mee. Bovendien is het redelijk eenvoudig om kapotte dakpannen te vernieuwen. Een dak met dakleer of ook wel bitumen genoemd gaat tot 60 jaar mee. Als er een beschadiging is in het dakleer kun je dit bestellen bij zinkunie.nl. Een stuk dakleer vernieuwen is in principe mogelijk zonder dat meteen al het dakleer hoeft te worden vernieuwd. Dit is bijvoorbeeld een optie als er een lekkage is ontstaan of als er stormschade aan het dak is. Als de rest van de dakbedekking nog in goede staat is, dan is het immers zonde om alles te vervangen.

Lekkage aan dakgoten en regenpijpen

Dakgoten en regenpijpen worden gemaakt van kunststof maar ook van metaal of zink. Oude woningen hebben vaak een zinken of soms koperen dakgoot. Hierop wordt een regenpijp aangesloten die dienstdoet als hemelwaterafvoer. De regenpijp kan tot op de grond reiken of hij komt uit boven een regenton. Hierin kun je regenwater opvangen om de planten water te geven. Regenwater bevat belangrijke voedingsstoffen waar planten gek op zijn. Bovendien is het natuurlijk zonde om kraanwater te gebruiken voor de tuin als regenwater opvangen ook een optie is. Een lekkende dakgoot of regenpijp is heel hinderlijk. Het is niet echt prettig om onder een druipende dakgoot door te lopen of steeds plassen water op je terras te hebben. Vervangen is dan de beste oplossing.

Stormschade laten herstellen

Soms is het beter om schade aan het dak te laten herstellen door een ervaren dakdekker. Als je huis zware stormschade heeft kun je 24/7 contact opnemen met de spoeddienst van een dakdekkersbedrijf. Zij komen zo snel mogelijk langs om een noodvoorziening aan te leggen met zeil. Zo wordt verdere schade voorkomen. Als de weersomstandigheden het toelaten kan vervolgens het dak worden hersteld. De dakdekker zal eerst de schade opnemen en een offerte maken. Deze kun je voorleggen aan de opstalverzekering. Zodra zij akkoord hebben gegeven kan de dakdekker aan de slag. Als het dak in zijn geheel vernieuwd moet worden is dat een goed moment om meteen goede dakisolatie te laten aanbrengen. Hiermee zet je een stap in het verduurzamen van de woning.