4 praktische tips voor het verduurzamen van je woning

Je woning duurzamer maken, het is een steeds grotere trend. Gelukkig maar, want dat steeds meer mensen bewust worden van hun ecologische voetafdruk is een goed teken. Hoe meer mensen een bijdrage leveren aan aan het milieu, des te groter de impact die we met elkaar maken. Er zijn vele manieren om je woning te verduurzamen en sommige van die opties kunnen best in de kosten lopen. Zonnepanelen laten plaatsen, je huis goed isoleren of het installeren van een warmtepomp. Het zijn allemaal zeer duurzame opties, maar je moet er ook flink wat geld voor neerleggen. In dit artikel bieden wij je 4 praktische tips waarvoor je geen flink budget nodig hebt en waarmee je woning kunt verduurzamen. 

Tweedehands meubels

Ben jij op zoek naar nieuwe meubelen of zijn je oude meubelen aan vervanging toe? Kijk dan niet direct naar nieuwe meubelen, maar neem ook eens een kijkje bij verschillende kringlopen, tweedehands (web)winkels of tweedehands particuliere handelaren. Vaak vind je hier nog prima meubelstukken, die mogelijk ook weer opgeknapt zijn. Daarnaast zijn deze meubels doorgaans scherp geprijsd. Je geeft zo een meubelstuk een tweede leven en dat tegen een mooie prijs, win-win! Als je voor een maximale winst voor het milieu wilt gaan, breng dan je oude meubelen naar de kringloop. Zodoende geef je die meubelen ook weer een tweede leven.

LED-verlichting

Heb jij nog oude gloeilampen in huis? Vervang deze dan voor LED-verlichting. Dit type verlichting is tot 90% zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen. Daarnaast hebben ze een levensduur van 10 tot 15 jaar. Wist je dat gloeilampen slechts 3 tot 9% van de energie omzetten in verlichting? De rest wordt gebruikt voor het afgeven van warmte. LED-lampen zetten 90 tot 95% van de energie om in verlichting. Als je alle gloeilampen in je woning zou vervangen voor LED-verlichting bespaar je dus flink op de energierekening. Tegenwoordig heb je vele varianten van LED-lampen, waaronder de populaire LED inbouwspots. Deze lampen zijn beschikbaar voor elke kamer van je woning en worden mooi afgewerkt in het plafond.  

Slimme technologie

Onnodig energie verbruiken is natuurlijk zonde. Om dit te voorkomen is er tegenwoordig slimme technologie. Deze technologie kan toegepast worden op allerlei onderdelen van je woning, zoals je verwarming, verlichting, elektrische apparaten en nog vele anderen. Met behulp van deze slimme technologie kun je zaken instellen als:

  • Timers. Stel een timer in, zodat bijvoorbeeld de verlichting uit gaat op momenten dat er niemand in de woning is. 
  • Energieverbruik. Je verlichting hoeft niet altijd op volle kracht te werken. Met behulp van slimme technologie kun je de verlichting instellen op zo’n manier dat de verlichting in bepaalde situaties slechts lichtelijk brandt. Bijvoorbeeld in de nachtelijke uren wanneer je naar het toilet gaat. 

Bewustwording

Tot slot is er ook een stukje bewustwording wat kan zorgen voor een duurzamere manier van wonen. Heb je geen slimme technologie die je apparaten vanzelf uitzet? Let dan goed op je gedrag in je woning en ook op het gedrag van je huisgenoten. Let goed op de onderstaande zaken:

  • Wordt de verlichting wel uitgedaan als jij of iemand de kamer verlaat?
  • Worden apparaten wel uitgezet als jij of iemand klaar is met het gebruik?
  • Wordt de eco stand op apparaten wel goed gebruikt?
  • Wordt er onnodig water verspilt? 
  • Staat de verwarming onnodig aan?

Probeer goed op je eigen gedrag te letten en bewust te worden van je eigen onnodige energieverbruik. Hoe bewuster je bent, des te beter je er naar handelt. Probeer ook huisgenoten aan te spreken op hun onnodige energieverbruik.