Duurzamer werken? 3 tips voor een groenere werkdag

Veel van onze tijd besteden we op het werk. In 2020 waren er maar liefst 4,5 miljoen Nederlanders die een fulltime baan hadden. Al die verplaatsingen van en naar de werkplaats en het werk zelf drukken zwaar op het milieu. Zo gaan nog vele Nederlanders met de auto naar het werk en zo zie je bij vele bedrijfspanden ‘s avonds het licht nog branden terwijl er niemand meer aan het werk is. Dat het anders kan hebben we tijdens de coronacrisis gezien. Veel mensen met een kantoorbaan moesten noodgedwongen thuiswerken, waardoor er veel minder verplaatsingen met de auto waren. Dit was een aangename adempauze voor het milieu. Echter, het is zaak dat we deze duurzame trends omtrent werk doorzetten. In dit artikel gaan wij in op 3 tips betreft hoe jij jouw werkdag een stukje groener kunt maken. Voor zowel mensen met een kantoorbaan, als mensen die aan de productielijn staan. 

Werk zoveel mogelijk thuis

Je kunt uiteraard niet elke dag thuiswerken, zowel voor de kwaliteit van je werk als voor je mentale gezondheid is dat niet bevorderlijk. Je moet af en toe face-to-face overleggen met collega’s om zo tot het beste resultaat te komen en je hebt ook sociale contacten nodig om je emotioneel goed te voelen. Echter, door zoveel mogelijk thuis te werken zorg je ervoor dat er minder verplaatsingen zijn naar de werkplaats. Zodoende laat iedereen wat vaker de auto staan en dit is beter voor het milieu. 

Maar, om goed thuis te kunnen werken heb je wel de juiste werkomstandigheden nodig. Zoals een goed ingericht kantoor. Zorg ervoor dat je ergonomische kantoormeubelen hebt, om zodoende goed te zorgen voor je eigen lichaam. Let ook op je energieverbruik. Voorzie je kantoor van voldoende natuurlijk licht, zodat je zo weinig mogelijk de lampen hoeft te gebruiken. Gebruik je toch de lampen? Zorg dan voor LED-verlichting, zodat je zuinig met de energie omgaat. Wil je in één klap klaar zijn? Ga dan naar Emob voor een compleet kantoor

Kies voor een milieuvriendelijke reis

Heb jij een baan waarbij het niet mogelijk is om thuis te werken? Kies dan voor een milieuvriendelijke reis naar je werkplaats toe. Waarom elke dag je eigen auto pakken als het ook anders kan? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, om je een duwtje in de juiste richting te geven.

  • Ga met je werkgever in gesprek voor een abonnement voor het openbaar vervoer. Mogelijk staat je werkgever open voor het verstrekken van een OV-kaart, waardoor je met de trein of bus naar het werk kunt.
  • Zijn er collega’s die bij jou in de buurt wonen? Carpool dan samen naar het werk toe. Dit is niet alleen gezellig, maar het scheelt ook nog eens kosten en uitstoot. 
  • Is de afstand te doen met de fiets? Laat dan de auto staan en pak de fiets. Naast het feit dat dit zeer milieuvriendelijk is, is het ook nog eens goed voor je eigen gezondheid. Win-win! 

Zorg voor een diervriendelijke lunch

Tijdens de werkdag wil je jezelf natuurlijk voorzien van een lekkere lunch. Even rustig een hapje eten terwijl je lekker kletst met je collega’s. Ook al ben je geen vegetariër of veganist, probeer af en toe een diervriendelijke lunch mee te nemen. Er zijn genoeg lekkere opties om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een broodje pindakaas, fruit, groenten of een notenmix. Als je toch aan de lunchtafel zit te kletsen met je collega’s, probeer dan ook je collega’s te inspireren om af en toe diervriendelijk te eten. Laat ze weten hoe overheerlijk je lunch smaakt en wellicht nemen ze af en toe ook een diervriendelijke lunch mee. Zodoende maken we met zijn allen de werkdag een stukje groener!