Jouw evenement verduurzamen? 3 tips voor een groener evenement

Het is overduidelijk, wij als mensen hebben een grote impact op het milieu. Het eten van vlees, het rijden in auto’s en de fabrieken waarin we werken zorgen voor veel uitstoot. Maar, ook de evenementen waar we feest vieren kunnen voor veel vervuiling zorgen.  

Organisatoren van evenementen kunnen een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van deze wereld. Hierbij kun je denken aan het toepassen van plasticvrije evenementen, het aanbieden van vegetarische of veganistische opties bij voedselkramen of het scheiden van afval. Verduurzaming kun je in allerlei bedrijfsonderdelen doorvoeren, van inkoop tot en met huisvesting. Om alles in één keer te verduurzamen zal misschien een stap te ver zijn, maar alle kleine beetjes helpen bij het vergroenen van onze aarde. Om je een duwtje in de goede richting te geven hebben wij in dit artikel 3 opties om te verduurzamen voor jou als organisator op een rij gezet. 

Weg met plastic 

Ooit gehoord van de plastic soep? In onze oceanen bevinden zich grote ophopingen van plastic die grote schade toebrengen aan het milieu, de dieren en mensheid. Oftewel, reden genoeg om plastic te weren van jouw evenement. Maar, welke opties heb je dan? Nou, ruil bijvoorbeeld de plastic glazen in voor kunststof glazen. Dit heeft meerdere voordelen, zoals:

  • Kunststof glazen zijn veel minder belastend voor het milieu dan plastic glazen.
  • Je kunt bezoekers een X-bedrag laten betalen voor het glas en wanneer ze het glas terugbrengen krijgen ze een korting op een drankje. Zodoende ligt het evenemententerrein niet bezaaid met plastic glazen. Dat scheelt de organisatie veel tijd qua opruimen en je voorkomt dat het plastic de natuur inkomt. 
  • Het scheelt op de lange termijn kosten, omdat je de kunststof glazen opnieuw kunt gebruiken voor andere evenementen. 

Ook voor andere plastic producten zijn er voldoende alternatieven te vinden, zodat je geen plastic meer hoeft te gebruiken op je evenement. Wel zo milieuvriendelijk! Zo vind je bij De Horeca Bazaar ook kunststof wijnkoelers of pitchers. 

Lokale & diervriendelijke voedselkramen

Promoot lokale bedrijven op jouw evenement om jouw gemeenschap een boost te geven. Je kunt voor de grote cateringbedrijven kiezen, maar ook lokale ondernemers kunnen in deze tijden van corona een boost gebruiken. Let bij het uitkiezen van de voedselkramen ook goed op de diversiteit in menukeuze. Natuurlijk zijn er mensen die graag een broodje hamburger willen, maar zorg ook voor genoeg keuze in diervriendelijke maaltijden. Hierbij kun je denken aan smoothies, falafel, vegetarisch vlees, salades en zo heb je nog veel meer lekkere vegetarische of veganistische opties die je op je evenement kunt serveren. 

Sociale duurzaamheid

Als we straks weer met duizenden mensen lekker feest kunnen vieren op een evenement zal dat leiden tot vele blije gezichten. Maar, niet iedereen is altijd blij met een evenement. Dit heeft alles te maken met de locatie van een evenement. Als je een evenement gaat organiseren houd dan altijd rekening met de omgeving, zowel met de mensen als de dieren. Zijn er mensen die last kunnen hebben van het geluid? Compenseer de mensen dan bijvoorbeeld met een hotelovernachting voor die nacht, met wat extra zakgeld om lekker uit eten te gaan. Betrek omwonenden ook altijd in de plannen, zodat men weet wat er precies gaat gebeuren. Hoe transparanter en meedenkend je jezelf opstelt, des te minder weerstand je zult ervaren.