Ga naar de inhoud

Duurzaam investeren: 5 manieren om je geld duurzaam in te zetten

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel binnen ons leven geworden. We proberen duurzamer te eten, meer plantaardig en minder vlees. We scheiden afval en verbouwen onze woningen zodat ze milieuvriendelijker zijn. Maar, wist jij dat er ook manieren zijn om je geld duurzaam in te zetten? We noemen dit duurzaam investeren. In dit artikel hebben wij 5 manieren voor jou op een rij gezet waarmee je jouw geld kunt inzetten voor een betere wereld. Heb je niet zoveel budget? Dan hebben we ook een aantal tips om budget vrij te maken voor het doen van duurzame investeringen. 

Kies een duurzame bank

Het geld dat jij wegzet op je spaarrekening staat niet stil op die rekening. Banken kiezen ervoor om dat geld te herinvesteren in allerlei projecten. Niet alle banken kiezen ervoor om dit geld in te zetten voor duurzame projecten. Zo zijn er altijd nog banken die het geld investeren in bijvoorbeeld de wapenhandel of bedrijven met slechte arbeidsomstandigheden. Gelukkig zijn er ook genoeg banken die wél kiezen voor duurzame investeringen. Die investeren bijvoorbeeld in duurzame vastgoedprojecten, duurzame energie of fair trade handel. Op de website van de Eerlijke Bankwijzer kun je analyseren hoe jouw bank ervoor staat op het gebied van duurzaamheid. Indien jouw bank er slecht voor staat kun je ervoor kiezen om te switchen naar een duurzame bank, om zodoende jouw geld voor een groene zaak in te zetten. 

Zet jouw geld zelf groen in

Je kunt de bank jouw geld laten investeren, maar je kunt er natuurlijk ook zelf voor kiezen om te beleggen in groene projecten of bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in bedrijven die oplossingen bieden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van water, energie, grondstoffen en klimaat. Door geld in te leggen in duurzame fondsen kun je in deze bedrijven investeren. Ook kun je ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Overigens kun je ook lokaal kijken. Zijn er bedrijven bij jou in de buurt die duurzaamheid serieus nemen en die je graag wilt ondersteunen? Zo zou je bijvoorbeeld aandelen van een lokaal bedrijf kunnen kopen. Investeer jij jouw geld liever in projecten? Ook daar zijn er voldoende opties voor, zoals het beleggen in windparken, zonneparken of recycling projecten. 

Verduurzaam je eigen huis

Naast het investeren in externe projecten kun je het geld ook lekker binnenshuis houden door het te steken in de verduurzaming van je eigen woning. Je eigen koopwoning is in feite ook een spaarpotje en door deze te vergroenen wordt je spaarpotje meer waard. Zo zijn er vele dingen waar je je geld voor in kunt zetten, zoals:

  • Het installeren van slimme technologie. 
  • Het installeren van zonnepanelen. 
  • Het installeren van een warmtepomp. 
  • De isolatie van je woning. 
  • Het aanleggen van een groen dak. 
  • De aanschaf van milieuvriendelijke apparaten. 

Je kunt een woningcheck laten doen om te kijken hoe jouw woning scoort op het gebied van duurzaamheid en wat jij nog kunt doen om het te vergroenen. Zo kun je doelgericht en op een groene manier je geld inzetten. 

Tips voor het vrijmaken van budget

Wil jij graag duurzame investeringen doen, maar heb je weinig tot geen budget om dit te realiseren? Hieronder hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee jij budget kunt creëren. 

  • Breng jouw vaste lasten in kaart. Bekijk wat je écht gebruikt en wat niet. Heb jij abonnementen voor bijvoorbeeld de sportschool of Netflix die je niet gebruikt? Dan kun je de sportschool of Netflix opzeggen. Via 123opzeggen kun je veel abonnementen eenvoudig opzeggen door enkel wat gegevens in te vullen, zij doen vervolgens de rest. 
  • Heb jij nog producten in huis liggen waar je niks of weinig mee doet? Probeer de producten te verkopen via Marktplaats. Zodoende geef jij het product een tweede leven en heb jij weer wat inkomsten om te herinvesteren. 
  • Probeer te besparen. Doe je bijvoorbeeld dure boodschappen? Neem ook eens een kijkje bij een wat goedkopere supermarkt, waar je voor dezelfde boodschappen een stuk goedkoper uit kunt zijn. Ga zo al je uitgaven bij langs en bekijk of je op bepaalde uitgaven kunt besparen.