Groen oppassen? 3 duurzame kinderactiviteiten voor zowel binnen als buiten

Ben jij op zoek naar een oppas voor je kinderen? Zet de tijd die de oppas met de kinderen heeft duurzaam in! Jong geleerd is oud gedaan. Als we onze kinderen op jonge leeftijd al bewust maken van onze invloed op het milieu, dan gaat de aarde een groene toekomst tegemoet. Kinderen ondernemen graag activiteiten, zoals buitenspelen, sportieve activiteiten, knutselen en vele andere dingen. Maar, er zijn ook genoeg duurzame activiteiten die jij of de oppas met je kinderen kan ondernemen in hun vrije tijd. In dit artikel hebben wij een aantal van deze activiteiten voor je op een rij gezet, om je zo een zetje in de goede richting te geven. 

Help mee aan het opschonen van de buurt

Ga gezellig samen met de kinderen op pad en neem een vuilniszak, handschoenen en een prikstok mee. Raap al het afval dat jullie onderweg tegenkomen op en stop het in de vuilniszak. Terwijl de kinderen lekker buiten zijn, zijn ze ook nog eens lekker duurzaam bezig. Ook leren ze zo dat het niet normaal is dat je afval op de grond gooit, maar dat je het in de vuilnisbak behoort te doen. Als je toch bezig bent, kijk ook samen goed om je heen. Zie je ergens graffiti op de muur? Rapporteer het bij de lokale autoriteiten zodat er iets aan gedaan kan worden. Kijk ook of er voldoende afvalbakken in de buurt aanwezig zijn? Want, waarom ligt het afval op de grond. Mocht je een tekort aan afvalbakken zien, dan kun je dit ook doorgeven aan de lokale autoriteiten. Zodoende voorkom je mogelijk dat het afval in de toekomst op de grond wordt gegooid. 

Leer over het klimaat en over de natuur

Kinderen vinden het leuk om iets op televisie te kijken, een leuke animatiefilm of -serie. Echter, kun je deze tijd ook goed gebruiken om de kinderen iets te leren over het klimaat en de natuur. Zo geeft Freek Vonk bijvoorbeeld biologielessen op zijn YouTube-kanaal. Maar, er zijn ook vele animatiefilms met een belangrijke boodschap erin, zoals: Happy Feet, Police Patrol, Rio of Ice Age. Heb je wat oudere kinderen waar je op moet passen? Die kun je ook rustig een ietwat complexere documentaire laten kijken, zoals: Before the Flood, More Than Honey of An Inconvenient Truth. Overigens zijn er ook vele leuke online games die je met de kinderen kunt spelen die ze iets leert over het klimaat en de natuur. Bijvoorbeeld het Nederland Zoemt online spelletje. 

Bak samen vegetarisch of veganistisch

Laat de kinderen kennis maken met de plantaardige keuken door samen een vegetarisch of veganistisch hapje te bakken. Zijn de kinderen daar te jong voor? Dan kun jij het bakwerk verrichten en kunnen de kinderen bijvoorbeeld de cakejes versieren met vegan hagelslag, noten of gedroogd fruit. Zoek samen wat lekkere gerechten op en ga gezellig samen aan de slag. Overigens kun je bij het uitzoeken van de recepten al letten op de moeilijkheidsgraad van de recepten, probeer iets uit te kiezen wat goed past bij de leeftijd van de kinderen. 

Waar te beginnen?

Leuk al deze duurzame activiteiten tijdens het oppassen, maar laten we beginnen bij de eerste stap. Waar vind je een goede oppas voor je kinderen? Bij Oppasland vind je een aanbod aan gastouders en oppassers door heel Nederland. Oppassen in Amsterdam, Groningen, Utrecht en in vele andere steden is geen probleem met het aanbod van Oppasland. Je kunt de beoogde oppassers toetsen aan de hand van de informatie die je vindt op het profiel van de oppassers. Zo kun je eenvoudig een oppasser vinden die voldoet aan jouw wensen.