Op zoek naar een duurzaam appartement? Hier moet je op letten

Ben jij toe aan een nieuwe woning? Het zoeken van een nieuwe woning kan een leuk avontuur zijn. Van te voren bedenk je welke eisen je stelt aan je woning, bijvoorbeeld de locatie of de hoeveelheid vierkante meters. Vervolgens ga je aan de hand van je eisenpakket op zoek naar een mooie woning die past bij jouw wensen. Tegenwoordig zijn mensen steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en daardoor hebben mensen ook duurzame eisen bij het zoeken naar een woning. Maar, waar moet je precies op letten omtrent de duurzaamheid van een woning? In dit artikel hebben wij een aantal van deze factoren voor je op een rij gezet. Hiermee kun jij een ruwe schatting maken of een appartement voldoet aan jouw groene eisen. 

Isolatie

We beginnen met de isolatie van de woning. In hoeverre is de woning geïsoleerd? Slechte isolatie kan in de winter zorgen voor warmteverlies en in de zomer zorgen voor teveel warmte in de woning. Hierdoor moet je in de winter de verwarming flink opstoken en heb je in de zomer een airconditioning nodig. Dat is natuurlijk zonde van je eigen portemonnee, want de energiekosten zullen daardoor hoger uitvallen. Maar, het is ook zonder voor het milieu. Isolatie kan op meerdere vlakken worden toegepast, zo heb je:

  • Spouwmuurisolatie. 
  • Vloerisolatie.
  • Dakisolatie.
  • Gevelisolatie.
  • Glasisolatie. 

Laat je informeren betreft de status van de isolatie van de woning. Of neem bij een bezichtiging iemand mee die verstand heeft van isolering. Zodoende kom je naderhand niet voor verrassingen te staan. 

Energielabel

Aan de hand van een energielabel kun je zien hoe energiezuinig een woning is. De classificatie loopt van G tot en met A++++, waarbij het laatstgenoemde de beste beoordeling is. Wil je meer weten over hoe het energielabel van een woning tot stand is gekomen? Je kunt het document opvragen waarin het energielabel tot stand is gekomen. Hierin worden zaken meegenomen als isolatie, verwarming, mogelijke zonnepanelen en andere factoren die van belang zijn. Zodoende heb je in één oogopslag een overzicht waar de woning wel of niet over beschikt. Overigens is een energielabel niet één op één verantwoordelijk voor een lage of hoge energierekening. De rekening hangt uiteraard ook af van je eigen gedrag omtrent energieverbruik. Let dus ook kritisch op je eigen verbruik. 

Onderhoud

In hoeverre is het appartement goed onderhouden? Wanneer een woning slecht onderhouden wordt, kan dat leiden tot schade aan de woning. Dit komt het duurzaamheidsgehalte van de woning niet ten goede. Ook kan het je eigen gezondheid niet ten goede komen. Slecht schilderwerk of slechte dakbedekking kan bijvoorbeeld zorgen voor schimmels, lekkage of tocht, wat vervolgens kan zorgen voor gezondheidsklachten. Mocht je zelf weinig verstand hebben van onderhoud is het goed om iemand mee te nemen naar de bezichtiging die hier wel verstand van heeft. Zodoende weet je dat het goed zit. 

Waar te beginnen? 

Als je eenmaal je eisenpakket klaar hebt is het de vraag waar je gaat beginnen met je zoektocht. Via Huurstunt.nl vind je een aanbod aan huurwoningen door heel Nederland. Wil je bijvoorbeeld een appartement huren in Rotterdam? Dan ben je daar aan het juiste adres. Mocht er geen huurwoning in jouw omgeving op de website staan? Dan kun je ook zelf een oproep plaatsen waarop mogelijke verhuurders kunnen reageren. Overigens staan bij sommige woningen in het aanbod de energielabels en de staat van onderhoud al vermeld, zodoende hoef je dit zelf niet meer op te vragen.