Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt snel toe. Dit is een ontwikkeling die door veel mensen als gewenst wordt bestempeld. De elektrische auto brengt ten opzichte van een brandstofauto immers vele voordelen met zich. De elektrische auto heeft niet alleen minder CO2-uitstoot en is schoner, hij is ook stiller. Kies je voor een elektrische auto, dan krijg je automatisch ook te maken met de laadpaal. Op deze pagina lees je alles over de laadpaal.
Wat is een laadpaal
Een laadpaal is een oplaadpunt voor jouw elektrische auto. Bij een laadpaal kan de accu van je elektrische auto opgeladen worden. Hierbij steek je letterlijk de stekker in je auto. Twee soorten laadpalen zijn op de markt beschikbaar: snellaadpalen en reguliere laadpalen.
Zakelijk, thuis of openbaar
Een laadpaal kan op verschillende locaties staan:
- Zakelijk Een zakelijke laadpaal staat bij een bedrijf. Hier kunnen klanten of bezoekers hun elektrische auto opladen. Bedrijven kiezen om verschillende redenen voor een eigen laadpaal. Voorbeelden hiervan zijn een duurzaam imago, een bron van inkomsten en als service voor werknemers en klanten.
- Thuis Veel elektrische rijders hebben thuis een laadpaal. Dit is voor bezitters van een elektrische auto het meest gebruiksvriendelijk: deze hoeven niet naar een specifieke locatie te gaan om hun auto op te laden.
- Openbaar Tot slot zijn er openbare laadpalen. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die over een laadpas beschikt. Openbare laadpalen bevinden zich bijvoorbeeld op straat.
Gewoon – of snelladen
De meeste laadpalen die op een bedrijfslocatie of thuis staan kwalificeren als ‘gewone’ laadpalen. Het laden bij zo’n laadpaal duurt relatief lang: een volle accu duurt vaak meer dan zes uur. Heb je geen tijd om zo lang te wachten, dan kan je op een aantal plekken ook kiezen voor een snellader. Snelladers staan vaak langs de snelweg of op de parkeerplaats van een supermarkt. Bij een snellader is je accu binnen 45 minuten vaak al zo’n 80% opgeladen. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan: het opladen van je accu bij een snellader is vaak duurder.
Tot slot
Wil je meer weten over laadpalen, of ben je geïnteresseerd in een laadpaal bij jou thuis? Dan kan je op internet meer informatie verkrijgen, bijvoorbeeld op de website van Flexicharge.