Ga naar de inhoud

Een trap renoveren of toch maar vervangen: wat is het beste? 

Een trap renoveren of toch maar vervangen: wat is het beste? 

Zijn de trappen in jouw woning al erg oud en beginnen ze mankementen te vertonen? Dan wil je hier natuurlijk wel iets aan laten doen, want dat is belangrijk voor de veiligheid van je gezin. De trappen worden immers dagelijks intensief gebruikt. Je staat nu echter wel voor een keuze: ga je de oude trap laten renoveren of ga je hem helemaal laten vervangen? In sommige gevallen is je trap niet meer te redden en is het beter om hem te laten vervangen, maar het kan ook zijn dat hij nog goed op te lappen is en dan nog jaren mee kan. In dit artikel vertellen we je meer over het laten renoveren of laten vervangen van je trap!

Wanneer laat jij je trap renoveren?

Laat jij jouw trap renoveren, dan wordt met name de bekleding van de trap aangepakt. Bijvoorbeeld met nieuw laminaat of massief hout. In de meeste gevallen worden zowel de traptreden als de stootborden en de trapwangen onder handen genomen. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen de treden en stootborden opnieuw te bekleden en de trapwangen opnieuw te laten schilderen, afhankelijk van hoe de trap eraan toe is. Het renoveren van een trap wordt vaak gedaan om te zorgen dat hij er mooier uitziet, het is dus in veel gevallen meer een esthetische overweging dan een praktische of noodzakelijke handeling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het renoveren van een badkamer. Ook als je andere bekleding wil, bijvoorbeeld omdat er tapijt op je trap ligt, is renoveren de beste optie. 

Hoe lang duurt een traprenovatie en hoeveel kost het? 

Het renoveren van trappen is vaak voornamelijk interessant voor grotere complexen, bijvoorbeeld als ze beschikken over dure trappen. Denk bijvoorbeeld aan oude rijtjeswoningen of appartementengebouwen in het stadscentrum met een doorlopende trap over diverse verdiepingen. Het is niet makkelijk om zo’n trap eruit te breken en er een nieuwe in te plaatsen. Daarom is het renoveren van zo’n trap vaak interessanter dan het vervangen ervan. Mocht het enkel gaan om een nieuwe bekleding van laminaat of massief hout, dan duurt dit doorgaans slechts 1 of 2 dagen, afhankelijk van het type trap en de afmetingen van de trap. Wat ook een groot voordeel is, is dat je de trap niet hoeft te missen terwijl eraan gewerkt wordt en dat je dus toch gewoon in je woning kunt blijven tijdens de werkzaamheden. En dan nog even over de kostprijs: het renoveren van een trap kost je gemiddeld 3000 euro. 

Wanneer laat je een trap vervangen? 

Het renoveren van een trap is altijd mogelijk, wat voor trap je ook hebt, maar als de trapconstructie slecht of verouderd is, raden we je toch echt aan om deze te laten vervangen in plaats van te laten renoveren. Hoe klein het mankement ook is, renoveren is in zo’n geval eigenlijk geen optie. Een mankement in de trapconstructie kan namelijk erg gevaarlijk zijn, aangezien het uiteindelijk kan leiden tot het instorten of inzakken van de trap. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er houtwormen in de constructie zijn gekomen, zeker bij trappen met vloerbedekking erop. Een infectie met houtworm betekent dat je geen keuze hebt, je moet de trap laten vervangen. Als je een nieuwe trap gaat laten plaatsen, kun je erop rekenen dat het leveren van de nieuwe trap zo’n 2 maanden in beslag zal nemen. Het echte werk vindt gelukkig in 1 dag plaats. De oude trap wordt eruit gebroken in de ochtend en in de avond kun je al gebruikmaken van de gloednieuwe trap. Maar is het vervangen van een trap nu heel veel duurder dan het laten renoveren van een trap? Dat valt wel mee hoor, want voor een nieuwe trap betaal je gemiddeld 4200 euro.