Ga naar de inhoud

Badkamer verduurzamen? Kies voor een milieuvriendelijke douchewand!

Per dag besteden we gemiddeld meer dan een uur in de badkamer, zowel mannen als vrouwen. Daarom is het belangrijk dat de badkamer goed is afgestemd op je wensen en persoonlijke smaak. Echter, houdt het daar niet op. Uitstraling en comfort is belangrijk, maar duurzaamheid is minstens even belangrijk. Om je badkamer te ‘vergroenen’ heb je verschillende opties. Zo kun je kiezen voor waterdichte LED-inbouwspots, een waterbesparende douchekop, duurzame badkamertegels of een milieuvriendelijke douchewand. 

In dit artikel gaan we dieper in op het laatstgenoemde: de duurzame douchewand. Waarom kun je jouw badkamer verduurzamen met een douchewand? We gaan in op 5 groene voordelen die het jouw badkamer kan bieden. Hopelijk kunnen we via deze manier mensen inspireren om hun badkamer niet alleen comfortabel te maken, maar ook duurzaam.

Hoogwaardig materiaal

Duurzame douchewanden zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal dat je badkamer niet enkel een luxueuze uitstraling geeft, maar ook een lange levensduur heeft. Kies voor een douchewand die gemaakt is van speciaal veiligheidsglas, hierdoor zal de wand niet snel breken als je er hard tegenaan stoot. Erg belangrijk, want een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Vooral als je kinderen hebt is dit van belang, want die kunnen soms ongecontroleerd zijn. 

Veiligheidsglas is tot wel 5 keer sterker dan normaal glas en zal hierdoor niet snel breken. Breekt het onverhoopt toch? Dan valt het glas uit elkaar in duizenden kleine stukjes waardoor er geen grote scherpe stukken achterblijven waaraan je je kunt verwonden. Het glas is doorgaans niet enkel heel sterk, maar ook nog eens goed bestand tegen warmte en vocht. Wel zo handig als je lekker heet wil douchen. Als kers op de taart zijn duurzame douchewanden voorzien van een anti-kalk coating, waardoor je douchewand beschermd is tegen kalkvorming. 

Duurzaam schoon te maken 

Vele mensen gebruiken allerlei chemische middelen uit de winkelschappen om hun badkamer schoon te maken. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook nog eens slecht voor jezelf zijn en je badkamer. Tevens moet je altijd op je hoede zijn en opletten of kinderen niet aan de haal gaan met de chemische middeltjes. Voor het schoonmaken van je douchewand heb je geen chemicaliën nodig. Met natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je op eenvoudige wijze je douchewand weer stralend schoon. Volg het onderstaande stappenplan om jouw douchewand op duurzame wijze schoon te maken en houden.

  • Ten eerste is het belangrijk om na het douchen de wand direct droog te maken. Gebruik een trekker om de vochtdruppels van de wand af te halen en poets na met een droge doek. 
  • Om de wand schoon te maken kun je het beste een microvezeldoek gebruiken, hiermee krijg je een schoon en streeploos resultaat. 
  • Maak een sopje van heet water, groene zeep en baking soda. Stop dit in een sprayflacon en spray het over de douchewand. Poets de wand vervolgens schoon met je microvezeldoek. 
  • Overigens kun je bij weinig viezigheid ook eerst proberen om te kijken of je de douchewand schoon kunt krijgen zonder hulpmiddelen, dus enkel met heet water. 

Tip: het is belangrijk om je douchewand regelmatig schoon te maken. Douchen is iets wat we veel doen en er kan dus snel vuil ontstaan op je douchewand. Door vaak de wand schoon te maken voorkom je grote ophopingen met viezigheid. 

Let op: maak een douchewand met anti-kalk coating nooit met een anti-kalk reinigingsmiddel schoon. Dit tast de coating juist aan! 

Ook belangrijk om op te letten

Ben jij overtuigd van de waarde van een duurzame douchewand en sta je op het punt om er eentje aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken die van jou voor belang zijn om op te letten. Het zou zonde zijn als je de verkeerde douchewand koopt en deze moet retourneren. Dat is niet leuk voor jezelf, maar ook slecht voor het milieu. 

  • Kies het juiste type douchewand. Niet elke douchewand is namelijk geschikt voor iedere badkamer. Zo heb je modellen die je direct op de vloer kunt monteren, maar er zijn ook modellen die op een douchebak gemonteerd moeten worden. Bij twijfel is het van belang om je te laten adviseren door een specialist. 
  • Kies een design dat aansluit op de rest van je badkamer. Als een badkamer mooi in elkaar overloopt qua uiterlijk is dat een streling voor het oog. Ook de douchewand speelt hier een rol in. 
  • Tot slot is het belangrijk om te letten op de afmetingen van de douchewand. Hoe groot en hoe breed moet de wand zijn? Meet van te voren de afmetingen op en je weet precies welke douchewand geschikt is voor jouw badkamer.