Bamboe producten: zowel duurzaam als multifunctioneel

Door de jaren heen is het gebruik van plastic bij de productie van artikelen steeds minder geworden. Gelukkig zijn we ons bewust geworden van de nadelen die plastic producten met zich meebrengen, zoals de plastic soep en andere schadelijke gevolgen voor het milieu. Dankzij het bewustzijn van de schadelijke gevolgen van plastic is een ander materiaal opgestaan als meer dan waardige vervanger: bamboe. Dit materiaal is niet alleen zeer duurzaam, maar ook nog eens buitengewoon veelzijdig. Het kan gebruikt worden voor allerlei producten, van beauty-artikelen tot aan meubelen. In dit artikel gaan we dieper in op bamboe, waarom is het eigenlijk zo duurzaam? Daarnaast lichten we enkele productgroepen eruit, zodat je een beeld hebt van het aanbod van bamboe producten. 

3 redenen waarom bamboe duurzaam is

Bamboe heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt qua populariteit. Het heeft dit te danken aan zijn veelzijdigheid, maar voornamelijk aan zijn duurzaamheid. Maar, waarom is het eigenlijk zo duurzaam? Wij hebben 3 redenen op een rij gezet die dit verklaren. 

  • Hedendaags is ontbossing een groot probleem voor het ecosysteem. Per dag verdwijnen er vele hectares aan bos en dit heeft vergaande gevolgen voor mens en dier. Door minder tropisch hout te gebruiken en meer bamboe kunnen we het probleem enigszins tegengaan. Bamboe is namelijk één van de snelstgroeiende plantensoorten ter wereld! Nadat de plant gekapt is groeit het binnen 4 tot 5 jaar terug naar volwassen leeftijd. 
  • Bamboe heeft een filterende werking als het gaat om CO2-uitstoot. Het haalt CO2 uit de lucht en neemt dit op, waardoor er minder CO2-uitstoot in de lucht overblijft. Daarnaast produceert het veel zuurstof, tot wel 35% meer dan bomen. 
  • Tot slot is bamboe een zeer stevig en buigzaam materiaal. Producten die gemaakt worden van bamboe hebben doorgaans een erg lange levensduur. Als kers op de taart is het ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar. 

De keuze is reuze

Zoals gezegd heb je als consument behoorlijk wat keuze als het gaat om bamboe producten. Wij dragen duurzame producten maar al te graag een warm hart toe en daarom hebben we er een aantal in het zonnetje gezet. 

  • Houd jij ervan om lekkere zachte sokken te dragen? Dan zijn duurzaam gemaakte herensokken van bamboe echt iets voor jou! Uiteraard zijn deze ook te koop voor dames en kinderen. Bamboevezels zijn rond en glad waardoor sokken en ondergoed gemaakt van bamboe erg soepel aanvoelen. Daarnaast nemen de vezels vocht erg goed op en stoten ze dit ook gemakkelijk weer af, waardoor sokken langer fris aanvoelen. Tevens biedt het een uitkomst voor mensen met een huidallergie. De bamboevezels hebben namelijk een unieke antibacteriële werking die helpt om bacteriën te bestrijden. 
  • Kan jouw woning wel wat sfeer gebruiken? Kies dan voor meubelen gemaakt van bamboe, een bamboe vloer of bamboe lampen. Het materiaal heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en zorgt voor een warme ambiance in je woning. 
  • Vervang wegwerpproducten voor bamboe-artikelen, zoals een tandenborstel gemaakt van bamboe, bamboe-rietjes of bamboe-schoonmaakdoekjes. Deze producten zijn herbruikbaar en door deze artikelen aan te schaffen verminder je de omloop aan producten van plastic. Hiermee draag je bij aan het terugdringen van de plastic soep.