Duurzaam shoppen? Kies voor bamboe producten!

Door de jaren heen is bamboe steeds populairder geworden. Sokken, ondergoed, schuttingen, meubelen en zo zijn er nog meer producten te noemen die tegenwoordig ook van bamboe gemaakt worden. Dat deze plantensoort steeds vaker gebruikt wordt voor de productie van allerlei producten is niet heel gek. Het is niet alleen heel duurzaam, maar bamboe kan ook nog eens op vele manieren toegepast worden. In dit artikel zoomen we in op het duurzaamheidsgehalte van deze plant, waarom is het zo milieuvriendelijk? Daarnaast zetten we een aantal productgroepen van bamboe in het zonnetje om consumenten bewuster te maken betreft welke bamboe producten er allemaal te koop zijn. Hoe meer producten van bamboe gekocht worden ten opzichte van milieuvervuilende grondstoffen, des te beter voor het klimaat! 

Waarom is bamboe duurzaam? 

We beginnen met de belangrijke vraag: waarom is bamboe milieuvriendelijk? Wij hebben een aantal redenen op een rij gezet die antwoord geven op deze vraag. 

  • Je zult misschien denken: voor de productie van bamboe producten moeten planten gekapt worden, leidt dit niet tot ontbossing? Bamboe is één van de snelstgroeiende plantensoorten ter wereld, binnen 4 jaar groeit de plant terug naar een volwassen lengte. De kap van bamboe leidt dus niet tot ontbossing. 
  • De plant heeft een absorberende en filterende functie. Het neemt CO2 op vanuit de lucht en absorbeert daarmee iets van de CO2-uitstoot die wij als mens veroorzaken. Per hectare kan bamboe jaarlijks maar liefst 200 ton aan CO2-uitstoot absorberen.
  • Bamboe is 100% biologisch afbreekbaar. 
  • De plant genereert tot maar liefst 35% meer zuurstof dan een gelijk aantal bomen. 

Rietjes: van milieuvervuiler naar vooruitstrevend product

Rietjes gemaakt van plastic: het is een hoofdrolspeler als het gaat om milieuvervuiling. Vele plastic rietjes zijn terecht gekomen in de oceaan en zijn een onderdeel van de plastic soep, met alle gevolgen vandien. De afgelopen jaren zijn er vele alternatieven op de markt gekomen, zoals rietjes gemaakt van karton. Het nadeel van kartonnen rietjes is dat deze op den duur week worden en hierdoor kan het drinken niet goed door het rietje worden gezogen. Ook rietjes gemaakt van kunststof zijn een alternatief voor die van plastic. Echter, om kunststof te kunnen produceren zijn er chemische processen nodig. Oftewel, ook kunststof rietjes zijn niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Wat dan wel? Bamboe rietjes

Rietjes gemaakt van bamboe gaan lang mee en zijn eenvoudig te onderhouden. Na gebruik kun je de rietjes eenvoudig schoonmaken met een bijbehorende borstel en daarna kun je er weer uit drinken. Echter, het meest belangrijke is natuurlijk dat het gemaakt is van duurzaam materiaal. Ook bij het productieproces wordt er gelet op mens en milieu. Hoe meer er gebruik wordt gemaakt van bamboe rietjes, des te minder plastic in de natuur terechtkomt. Genoeg redenen dus om te kiezen voor rietjes van bamboe! 

Bamboe textiel: van kleding tot aan beddengoed

Bij producten gemaakt van bamboe denk je misschien niet direct aan kleding of beddengoed, maar toch leent deze stof zich uitstekend voor de productie van textielproducten. Het heeft enkele eigenschappen waardoor het juist vele voordelen biedt. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. 

  • Bamboevezels hebben een sterk absorberende functie. Vocht wordt wel tot 3 keer sneller opgenomen dan bij katoen. Zo snel dat het vocht opneemt, zo snel voert het vocht ook weer af. Hierdoor geniet je van een langdurige frisheid bij kleding en beddengoed. 
  • Wat is er nu lekkerder dan kleding en beddengoed die heerlijk zacht aanvoelen. Indien je hiervan houdt dan is kleding of beddengoed gemaakt van bamboe een uitstekende keuze voor jou. De gladde en ronde structuur van de bamboevezels zorgen ervoor dat de textiel niet irriteert, maar juist heerlijk zacht aanvoelt. 
  • Heb jij last van huidirritaties, zoals eczeem? In dat geval kan bamboetextiel uitkomst bieden. Het heeft een unieke antibacteriële werking die de huid helpt om bacteriën te bestrijden. Hierdoor kunnen klachten van huidirritaties verminderen. 

Stevige meubelen gemaakt van bamboe 

Ook als het om huis- en tuinartikelen gaat vind je steeds meer producten gemaakt van bamboe. Denk aan kasten, lampen, schuttingen, tuinmeubelen en meer. Logisch, want bamboe is ijzersterk en daarnaast zeer buigzaam. Dit maakt het bij uitstek perfect materiaal om meubelen van te maken, want het zorgt voor een lange levensduur. Naast de sterke eigenschappen ziet het er ook nog eens mooi uit. Het geeft je woonkamer of tuin een natuurlijke look en zorgt voor extra sfeer. Qua onderhoud is bamboe niet veeleisend, af en toe een doekje voor de schoonmaak en van te voren een behandeling met speciale beits, olie of lak. 

Door meubelen te kopen van bamboe verlaag je de vraag naar houten meubelen, dit zorgt voor minder ontbossing. Dit is een groot probleem hedendaags, grote stukken bos in Indonesië, Latijns-Amerika en Afrika verdwijnen met de dag. Als gevolg hiervan raakt het ecosysteem ontregeld en dat heeft vergaande gevolgen voor mens en dier. Door meer bamboe meubelen te kopen zullen we het probleem niet in zijn geheel oplossen, maar het is wel een stap in de goede richting.