How to: hoe kan je jouw woning duurzaam beveiligen?

In 2020 was er een flinke daling in het aantal woninginbraken in vergelijking met 2019, twee jaar geleden werden er ruim 64.335 inbraken gepleegd tegenover 39.477 vorig jaar. Dit is te danken aan de coronacrisis, want door de maatregelen waren mensen veel meer thuis dan voorgaande jaren. Nu de maatregelen grotendeels op zijn geheven zal logischerwijs het aantal woninginbraken weer oplopen. Om dit te voorkomen is het zaak om je woning zo goed mogelijk te beveiligen. Door dit te doen verhoog je de kans dat een inbreker niet binnen kan komen of dat hij of zij afgeschrikt raakt door de beveiliging. Maar, hoe zorg je ervoor dat je jouw woning op een duurzame manier beveiligt? In dit artikel gaan we hier dieper op in en bieden we je praktische tips. 

Met een IP-camera zie je altijd en overal wat er gebeurt 

Door zichtbaar camera’s op te hangen zorg je voor een afschrikkend effect, inbrekers houden namelijk niet van goed beveiligde huizen. Indien er toch iets gebeurt is een IP-camera een ideale uitkomst, hiermee kun je namelijk altijd en overal zien wat er rondom of in je woning gebeurt. Deze camera’s maken gebruik van het Internet-Protocol en hierdoor kunnen ze beelden en geluid rechtstreeks via het internet streamen. Ontvangers van de beelden en geluid kunnen zodoende waar dan ook ter wereld en op allerlei apparaten de audio en video bekijken. Doordat beeld en geluid om wordt gezet naar digitale data kan het ook eenvoudig worden opgeslagen op een harde schijf of SD-kaart. 

IP-camera’s worden steeds slimmer en er zijn tegenwoordig varianten op de markt die zelf verdachte situaties kunnen herkennen. Indien er een verdacht situatie zich voordoet, dan zoomt de camera automatisch in. Ook kunnen beelden direct door worden gezet naar de alarmcentrale, zodat er adequaat gereageerd kan worden. Oftewel, met een IP-camera zorg jij voor een optimale beveiliging van jouw woning, inboedel en mogelijke gezin. 

Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals: zonnepanelen of een groene energieleverancier kun je de camera voorzien van milieuvriendelijk vermogen. Overigens is het stroomgebruik van IP-camera’s minimaal. 

Kies voor een duurzame omheining 

Door je woning te beschutten met een omheining maak je het inbreken een stuk lastiger. Inbrekers moeten namelijk over een hoge afrastering klimmen, wat direct zorgt voor een verdachte situatie. IP-camera’s of oplettende buren kunnen deze situatie opmerken en hulp inschakelen. Je kunt vele afrasteringen rondom je woning plaatsen, maar welke is het meest duurzaam? Daarnaast is het ook belangrijk dat het hekwerk niet gemakkelijk te beklimmen valt, het is de kunst om het de inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. 

Er zijn diverse opties die geschikt zijn als duurzame omheining, maar onze voorkeur gaat uit naar een ijzeren hekwerk. De levensduur van deze hekwerken zijn doorgaans erg lang en door een extra zinklaag toe te passen zijn ze voldoende beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. 

Zoals gezegd moet het de inbrekers niet gemakkelijk gemaakt worden en het ijzeren hekwerk biedt voldoende opties om dit te bewerkstelligen. Bovenop het hek kunnen spikes geplaatst worden, zodat men er niet gemakkelijk overheen kan klimmen. Tevens kun je het hekwerk zo laten maken dat het een lastig patroon heeft om vast te pakken, hierdoor is het moeilijk voor inbrekers om over het hek te klimmen. Het fijne van een ijzeren hekwerk is tevens dat het tegen een stootje kan. Het kan zijn dat wanneer iemand op een houten schutting klimt, er schade kan ontstaan. Bij een hekwerk van ijzer zal dit minder snel het geval zijn. 

Zorg voor voldoende verlichting 

Als een woning bewoonbaar lijkt zullen inbrekers er sneller van weg blijven. Het is dus belangrijk om te zorgen voor voldoende verlichting. Plaats enkele LED-lampen met een tijdschakelaar, zodat er op momenten dat je niet thuis bent altijd een licht brand. Tevens zorgt verlichting er ook voor dat camera’s situaties beter kunnen waarnemen en dat ook oplettende buren beter kunnen zien wat er rondom je woning gebeurd. Plaats deze lampen op plekken waar inbrekers naar binnen kunnen komen tijdens een inbraak, zoals bij deuren en ramen. 

Overigens kun je ook lampen gebruiken met een bewegingssensor. Wanneer iemand langs de lamp loopt dan springt deze aan, dit zorgt voor een afschrikkend effect. Wanneer de lamp aanspringt en de inbreker schrikt zal dit voor een verdachte situatie zorgen die opgepikt kan worden door camera’s of buren. 

Heb jij meer tips betreft hoe je een woning duurzaam kunt beveiligen? Stuur deze dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort op de website.