Duurzaam ondernemen is een veelbesproken onderwerp vandaag de dag onder ondernemers. Dat is niet heel gek, want klanten hechten steeds meer waarde aan bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. De huidige staat van het klimaat maakt dat consumenten steeds bewuster zijn van hun ecologische footprint en daar ook steeds meer naar handelen. Het hebben van een goed product tegen een goede prijs is niet altijd meer voldoende om een klant binnen te halen. Je moet als bedrijf ook aan kunnen tonen dat je een steentje bijdraagt aan een groene wereld. In dit artikel gaan we hier dieper op in. We geven je een aantal tips waarmee jij duurzaam kunt ondernemen. Zo draag je niet alleen een steentje bij aan een duurzamere wereld, je verhoogt ook de kans op klanten. Win-win situatie dus!
1. Ga na wat je bedrijf uitstoot en waar je kunt verbeteren
Als eerste is het belangrijk dat je inzicht krijgt in wat jouw bedrijf uitstoot. Dit kan bijvoorbeeld CO2 zijn, maar ook andere stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Een goede manier om dit in kaart te brengen, is door een duurzaamheidsmeting uit te voeren. Dit is een onderzoek waarbij je inzicht krijgt in de milieubelasting van je bedrijf. Op basis van deze meting kan je stappen zetten naar een vermindering van je ecologische footprint. Als je wilt weten hoeveel CO2 jouw bedrijf precies uitstoot, kan je ook een CO2 footprint berekenen.
2. Zorg ervoor dat je bedrijf energiezuinig is
Energiezuinigheid is een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen. Het is namelijk zo dat een groot deel van de CO2-uitstoot van bedrijven komt door het verbruik van energie. Daarom is het belangrijk dat je jouw bedrijf zo energiezuinig mogelijk maakt. Een manier om dit te doen, is door het gebruik van hernieuwbare energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of windenergie. Andere manieren om energiezuiniger te worden, zijn het isoleren van je pand of het aanschaffen van energiezuinige apparaten.
Vooral voor sommige bedrijfstakken is het laatste interessant, bijvoorbeeld voor de horeca. In de horeca wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van apparatuur. Zo kun je denken aan een friteuse, koffiezetapparaat, afzuiging, kookplaat of ijsblokjesmachine. Gelukkig is veel apparatuur vandaag de dag duurzaam. Zo denk je bij een ijsblokjesmachine wellicht aan een niet-duurzaam apparaat, maar niks is minder waar. Zo heb je bijvoorbeeld de Hoshizaki ijsblokjesmachine. Deze machine maakt gebruik van het natuurlijke koelmiddel R290, die milieuvriendelijk en energie-efficiënt is.
3. Stimuleer jouw werknemers om duurzaam te leven
Als bedrijf kun je niet alleen maar focussen op de bedrijfsvoering, je moet ook duurzaamheid stimuleren onder jouw werknemers. Zo zorg je ervoor dat er binnen het bedrijf een bewustzijn ontstaat rondom duurzaamheid en de gevolgen ervan. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een fietsplan of een lunchsubsidie voor werknemers die gezond en duurzaam willen lunchen. Ook kun je bedrijfsevenementen organiseren rondom duurzaamheid of een cursus aanbieden over het onderwerp.
Als je deze tips opvolgt, ben je al een heel eind op weg naar een duurzamer bedrijf. Bedenk wel dat duurzaamheid een continu proces is en je dus nooit klaar bent met verbeteren. Zoek dus altijd naar nieuwe manieren om jouw bedrijf te verduurzamen en blijf je werknemers hier ook over informeren. Op deze manier draag je samen bij aan een duurzame toekomst!