Vegetarische lasagne maken? Gebruik dit overheerlijke recept!

Vegetarische lasagne

Na een lange werkdag is het fijn dat wanneer je thuiskomt dat er een heerlijk bord eten op tafel staat. Vegetarische lasagne is niet alleen een heerlijk gerecht om te eten na een lange dag werken, het is ook nog eens erg gezond. Je kunt het namelijk helemaal vol gooien met gezonde groenten, zoals: prei, paprika, tomaten en andere groenten. Het leuke aan het maken van een lasagne is dat je veel kunt variëren. Zo kun je allerlei verschillende soorten groenten in de vegetarische lasagne verwerken en ook met de kazen kun je variëren. Zo kun je de ene keer mozzarella gebruiken en de andere keer jonge kaas, of beide kazen tegelijk. In dit artikel vertellen we je meer over vegetarische lasagne en geven we je een overheerlijk recept. 

Waarom vegetarische lasagne eten? 

Vegetarische lasagne is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Zoals gezegd kun je hem vullen met allerlei verschillende groenten. Zo weet je zeker dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast bevat vegetarische lasagne minder vet dan de ‘normale’ lasagne, omdat er geen vlees in zit. Daarnaast is het duurzaam om minder vlees te eten. De veestapel is namelijk verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot. Hoe minder vraag er naar vlees is, des te minder CO2-uitstoot er is. Ben je dus op zoek naar een gerecht dat zowel lekker, duurzaam als gezond is, dan is vegetarische lasagne zeker iets voor jou! 

Welke groenten gebruik je in een vegetarische lasagne? 

Het leuke aan een vegetarische lasagne is dat je eigenlijk alle soorten groenten kunt gebruiken in het gerecht. Dit maakt dat het gerecht niet snel saai wordt. De meest gebruikte groenten zijn: paprika, champignons, courgette en tomaten. Maar je kunt ook andere groenten gebruiken, zoals: aubergines, spinazie of wortelen. Zorg ervoor dat je voldoende varieert in de groenten die je gebruikt. Zo wordt je vegetarische lasagne niet saai en krijg je allerlei verschillende soorten voedingsstoffen binnen. 

Welke kazen gebruik je voor een vegetarische lasagne? 

Net als bij de groenten zijn er ook veel verschillende soorten kaas die je kunt gebruiken voor een vegetarische lasagne. De meest gebruikte kazen zijn mozzarella en jonge kaas. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen één van deze kazen, of om ze te mengen. Overigens kun je ook prima andere soorten kaas gebruiken, zoals: geitenkaas, belegen kaas of zelfs een blauwe kaas. Ook hier geldt weer: hoe meer je varieert, des te groter de kans wordt dat het gerecht niet saai wordt. 

Welk vegetarisch vlees kun je gebruiken voor een vegetarische lasagne? 

Als je je vegetarische lasagne nog lekkerder wilt maken, kun je ervoor kiezen om vegetarisch vlees toe te voegen. Het meest gebruikte vegetarische vlees is tofu, maar er zijn ook veel andere soorten vegetarisch vlees op de markt. Denk bijvoorbeeld aan vegetarisch gehakt, vegetarische spekjes of vegetarische kip. Het toevoegen van vegetarisch vlees zorgt niet enkel voor meer bite, maar ook voor meer eiwitten in je vegetarische lasagne. 

Welke kruiden kun je gebruiken voor een vegetarische lasagne? 

Als je jouw lasagne wat extra smaak wilt geven, kun je er ook voor kiezen om kruiden toe te voegen. Er zijn veel verschillende soorten kruiden waarmee je jouw gerecht bijvoorbeeld wat pittiger kunt maken of juist wat zoeter. De meest gebruikte kruiden voor een vegetarische lasagne zijn: oregano, basilicum en knoflook. Maar je kunt ook andere specerijen gebruiken, zoals: peper, zout of paprikapoeder. Welke kruiden je het beste kunt gebruiken is geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak. Als je van pittig eten houdt, dan kun je bijvoorbeeld beter kruiden als chilipeper of rode chili vlokken toevoegen. Als je meer van een zoetige smaak houdt, dan kunnen kruiden als galanga, gember, djahé en anijszaad toevoegen aan je vegetarische lasagne. 

Hoe kun je vegetarische lasagne het beste bewaren?

De beste manier om vegetarische lasagne te bewaren is in de koelkast. Je kunt het tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Als je de lasagne wilt invriezen, kun je dit tot 2 maanden doen. Wanneer je de ingevroren lasagne wilt eten, moet je hem eerst ontdooien en vervolgens opwarmen in de oven of magnetron.

Hoe maak je vegetarische lasagne?

Wil je graag een vegetarische lasagne maken, maar weet je niet precies hoe je dit moet doen? Geen zorgen! Het maken van een goede lasagne kost wat tijd en moeite. Gelukkig helpen wij je graag op weg! We hebben een stappenplan voor je samengesteld, waarmee je gemakkelijk een heerlijke vegetarische lasagne kunt maken. Natuurlijk geven we je ook een heerlijk recept dat je kunt gebruiken!

Ingrediënten 

  • 1 ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 eetlepel olijfolie 
  • 250 gram champignons 
  • 2 courgettes 
  • 1 paprika 
  • 800 gram tomatenpuree 
  • 2 eetlepels gedroogde oregano 
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum 
  • zout en peper naar smaak 
  • 500 gram lasagnevellen 
  • 200 gram mozzarella kaas
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • Snufje nootmuskaat

Stappenplan: 

  • De eerste stap is het voorverwarmen van de oven op 190 graden. Vervolgens neem je een grote koekenpan en fruit je daarin de knoflook. Voeg dan de champignons, paprika en courgettes toe en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg nu de tomatenpuree toe in de pan en voeg de kruiden toe. Laat dit 10 minuten sudderen.
  • Ondertussen kun je aan de slag met de bechamelsaus. Hiervoor heb je een steelpan nodig waarin je de boter op laag vuur smelt. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer je tot deze is opgelost. Nu voeg je onder voortdurend roeren langzaam de melk toe. Het is belangrijk dat je dit langzaam doet, anders krijg je klontjes in je saus. Zodra alle melk is toegevoegd, kun je het vuur hoger zetten en de saus laten koken tot hij is ingedikt. Voeg dan de nootmuskaat toe en breng de bechamelsaus op smaak met peper en zout.
  • Nu is het tijd om de ingrediënten samen te voegen! Neem hiervoor een ovenschaal en verdeel een laag bechamelsaus over de bodem. Voeg vervolgens een laag lasagnevellen toe. Voeg nu de helft van de groenten uit de pan toe en verdeel deze over de lasagnevellen. Voeg weer een laag lasagnevellen toe en strooi er vervolgens geraspte kaas overheen. Herhaal deze stappen tot alle ingrediënten op zijn!
  • Top de lasagne af met een laag lasagnevellen en bedek deze met béchamel saus. Strooi er vervolgens geraspte kaas overheen en zet de schaal 30 minuten in de oven. Na 30 minuten is je lasagne klaar om geserveerd te worden!

Eet smakelijk!