Bedrijf vergroenen? 3 tips om jouw onderneming milieuvriendelijker te maken!

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp zowel onder consumenten als bedrijven. Gelukkig maar, want het is duidelijk dat we allemaal een steentje moeten bijdragen aan het verbeteren van het milieu! Het verhogen van het duurzaamheidsgehalte van je onderneming kan in kleine en grote stappen. Of je nu je oude gloeilampen vervangt voor slimme LED-verlichting, overstapt van een benzine naar een elektrische bestelbus of zonnepanelen installeert op het dak van je bedrijfspand. Alle kleine beetjes helpen bij het verbeteren van het milieu! In dit artikel gaan we in op 3 manieren hoe jij je bedrijf duurzamer kunt maken. Zodoende hopen we je een duwtje in de groene richting te geven. 

Voer een beleid met duurzame inzetbaarheid

Tips over duurzaamheid gaan vaak over energie of over uitstoot, maar duurzaam omgaan met mensen is een onderwerp wat zeer onderbelicht is. Dat is uiteraard niet terecht, want duurzaamheid gaat verder dan LED-verlichting en zonnepanelen. Zorg ervoor dat je als onderneming doet aan duurzame inzetbaarheid. 

Duurzame inzetbaarheid is het houden van een beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Weet je als werkgever bijvoorbeeld dat een werknemer met familiaire omstandigheden zit, dan speel je daar op in door diegene bijvoorbeeld aangepaste werktijden aan te bieden of een extra dagje vrij. Zodoende bied je de werknemer rust en vergroot je de kans dat hij of zij weer uitgerust op het werk komt en zodoende efficiënt kan werken. Zo zijn er nog vele manieren waarop je aan duurzame inzetbaarheid kan doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van goed meubilair, zodat je werknemers niet met fysieke klachten komen te zitten. 

Duurzame inzetbaarheid is ook vooruit denken. Je kunt niet te laat inspelen op een levensfase van je werknemers. Indien ze bijvoorbeeld al fysieke klachten hebben door slecht meubilair is het al te laat om nog goed meubilair aan te leveren. 

Verpak je producten op een zo duurzame manier mogelijk

Nog te vaak kom je producten tegen die niet-duurzaam zijn verpakt. Denk aan groenten en fruit die verpakt worden met plastic, verzenddozen die volgepakt zitten met plastic opvulmateriaal of snacks die aangeleverd worden in plastic wegwerpbakjes. Als je als bedrijf duurzaam wilt zijn dan kies je voor duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen zijn verpakkingen gemaakt van materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Dat wil zeggen dat de verpakking natuurlijk afgebroken kan worden zonder dat daar menselijke acties voor nodig zijn. Hierbij kun je denken aan verpakkingen gemaakt van karton, kurk of hout. Ook kan een verpakking duurzaam zijn als die gemaakt is van gerecyclede materialen of wanneer je een verpakking kan hergebruiken. 

Overigens houdt de verpakking niet op bij de doos, zorg ervoor dat de gehele verpakking duurzaam is. Moet de doos voorzien worden van tape? Doe dit dan met papiertape. Moet de doos gevuld worden met opvulmateriaal? Kies voor papieren opvulmateriaal of voor houtsnippers.

De verpakking wordt vaak gebruikt voor branding door er een logo of de huisstijl van het bedrijf erop te drukken. Maar, door de verpakking van A tot Z duurzaam te maken zorg je ook voor een stukje branding. Je laat namelijk aan je klanten zien dat je het milieu serieus neemt. Ben je op zoek naar een partij die duurzame verpakkingen kan leveren? Neem dan eens een kijkje bij VerpakkingShop.nl!

Ga zuinig en slim om met energie

Bij veel bedrijven wordt er niet zuinig omgesprongen met energie. Als je door de winkelstraten fietst zie je bij veel panden nog lampen branden, maar ook bij veel kantoorpanden staan ‘s nachts nog de lampen aan. Dit is uiteraard erg zonde. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee jij jouw bedrijf energiezuiniger kan maken. 

  • Installeer slimme LED-verlichting. Allereerst zijn LED-lampen de meest energiezuinige lampen op de markt, kies voor maximale zuinigheid voor de A++ LED-lampen. De slimme LED-verlichting kun je voorzien van een programmering. Als je weet dat iedereen op een bepaald tijdstip naar huis gaat, kun je de verlichting zo instellen dat het op die tijd automatisch uitgaat. 
  • Indien je niet de middelen hebt om je bedrijf te voorzien van slimme LED-verlichting kun je ook een rooster maken. In het rooster neem je een persoon op die aan het einde een rondje doet om te kijken of alle apparatuur en verlichting uitstaat. Als er nog verlichting of apparatuur aanstaat, dan kan die persoon ervoor zorgen dat het alsnog uitgeschakeld wordt. 

Heb jij nog meer tips betreft hoe je een bedrijf kunt verduurzamen? Stuur jouw gouden tip(s) in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet kun je jouw tips binnenkort terugvinden op dit platform.