Op duurzame wijze meer sfeer in huis creëren? Kies voor LED-verlichting!

Doorgaans besteden we veel tijd in onze woning, vooral tijdens de coronacrisis zijn we veel thuis geweest. Om je thuis lekker op je plek te voelen is het van belang dat er een zekere mate van sfeer aanwezig is. Dit kun je op allerlei manieren creëren, bijvoorbeeld door de muren te schilderen, je woning te voorzien van sfeervol interieur of door te kiezen voor dimbare LED-lichtbronnen. In dit artikel gaan we dieper in op het laatstgenoemde, goede verlichting heeft namelijk ontzettend veel effect op de sfeer die in je woning hangt. We gaan in op veelgestelde vragen rondom LED-verlichting, zodoende hopen we je een beter beeld te geven van dit type verlichting en wat het voor de sfeer in jouw woning kan betekenen. 

Waarom is LED-verlichting duurzaam? 

Nog niet zo heel lang geleden kon je naast LED-verlichting ook nog ouderwetse gloei- en halogeenlampen kopen. Als je deze lichtbronnen afzet tegen LED-lampen qua verbruik dan zijn de resultaten schrikbarend. LED-lampen zijn wel tot 90% zuiniger dan gloeilampen en gebruiken 85% minder stroom dan halogeenlampen. Daarnaast gaan LED-lampen veel langer mee dan de ouderwetse lichtbronnen. Dit alles maakt de LED-lamp een zeer duurzame lamp. Als kers op de taart kun je deze lampen tegenwoordig ook kopen in de vorm van smart home-producten. Dit zijn slimme producten die op afstand zijn te gebruiken of die je kunt programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer je ‘s nachts naar het toilet gaat dat de lampen slechts zachtjes branden, of je kunt op afstand de lampen uitzetten mocht je dit vergeten zijn. Door deze slimme technologie kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt. 

Uit welke LED-verlichting kun je kiezen? 

Het aanbod aan LED-verlichting is enorm. Zo kun je kiezen uit een enorm scala aan kleuren, zoals: warm wit, koel wit, daglicht, helder wit en ga zo maar door. Maar, wat een interessante optie is in het kader van sfeer creëren en duurzaamheid is de dimbare LED-verlichting. Door je verlichting te dimmen kun je eigenhandig de sfeer creëren die je graag wilt. Zo kun je een knusse ambiance creëren met weinig licht of juist een goed verlichte woonkamer tijdens een feestje. Door gebruik te maken van dimbare LED-verlichting kun je wel tot 90% minder energie verbruiken dan bij normale LED-lampen. Dat is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu! 

Niet alleen met de LED-lichtbronnen kun je sfeer creëren, door de bronnen te complimenteren met een mooie bijbehorende lamp zorg je net voor dat extra beetje ambiance. Ook hierin heb je tegenwoordig veel keuze, van hang- tot aan wandlampen. 

Waar moet je op letten als je LED-verlichting aanschaft? 

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig vele soorten LED-verlichting waaruit je kunt kiezen. Van kleuren tot aan fittingen, de keuze is reuze. Dus, waar moet je nu precies op letten als je LED-verlichting wilt aanschaffen? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt van de zaken die van belang zijn. 

  • Lumen (lichtsterkte).
  • Kelvin ( lichtkleur).
  • Is de lamp dimbaar?
  • Wattage.
  • Belichtingshoek.
  • Fitting.

Voornamelijk de eerste 3 punten zijn van belang voor het creëren van sfeer. Ben je niet zeker van je zaak, raadpleeg dan een specialist!