Geef je gezondheid een boost met deze paddenstoelen

Als de pandemie ons ergens van bewust heeft gemaakt is dat het belangrijk is om een goede gezondheid te hebben. Hierdoor zit je beter in je vel en ben je minder vatbaar voor gezondheidsklachten. Om jezelf fit te houden kun je diverse dingen ondernemen, zoals veel bewegen, gezond eten of lekker ontspannen. Maar, wist jij dat het eten van bepaalde paddenstoelen ook een boost kan geven aan je gezondheid? In dit artikel gaan we dieper in op enkele soorten paddenstoelen en beschrijven we welke effecten ze hebben op het menselijk lichaam. 

Lion’s Mane 

We beginnen met de paddenstoel die absoluut niet op een paddenstoel lijkt: de Lion’s Mane. Deze lange en met roomwitte stekels bedekte zwam kan je een behoorlijke concentratieboost geven. In diverse Aziatische landen, zoals: China en Japan, wordt de Lion’s Mane al jaren gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. 

De paddenstoel blinkt uit in de hoeveelheid werkzame stoffen dat het bevat. Zo is het rijk aan: mineralen, essentiële aminozuren en suikers. Ook bevat het een grote diversiteit aan polysachariden en bèta-glucanen. Het resultaat van deze samenstelling is een zeer gunstige werking op je hersenen en zenuwstelsel. Door het consumeren van de Lion’s Mane wordt het aanmaken van de zenuwcel groeifactoren gestimuleerd, ook wel NGF genoemd. Dit is een onmisbaar eiwit in de hersenen. Zo hebben cellen die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van informatie dit eiwit nodig om goed te kunnen functioneren. 

Oftewel: de Lion’s Mane-paddenstoel zorgt ervoor dat er een optimale signaaloverdracht is tussen cellen en hersenen. Dit resulteert in een betere focus, concentratie en geheugen. Overigens heeft het ook een positieve invloed op diverse klachten, zoals: angst en depressie, slaapstoornissen, onrustig gevoel, maag- en darmstoornissen, spijsvertering en dementie of geheugenprobleem. Genoeg redenen om de Lion’s Mane eens uit te proberen. 

Chaga

De volgende gezonde paddenstoel op ons lijstje is de Chaga, ook wel de Inonotus obliquus genoemd. Deze paddenstoel heeft een sterk positieve invloed op je immuunsysteem en heeft een antivirale werking. Op het eerste oog lijkt deze paddenstoel, net als de Lion’s Mane, niet op de traditionele paddenstoel. Je kunt de paddenstoel herkennen aan een zwartgeblakerde uitstulping op een boom. 

Wanneer je het openmaakt is het juist fel oranje van kleur en zit het boordevol met nuttige stoffen. Zo bevat de Chaga-paddenstoel krachtige antioxidanten, zoals een hoge dosis van S.O.D. antioxidanten. Dit zijn stoffen die nuttig zijn voor het menselijk lichaam, omdat ze ons beschermen tegen vernietigende oxidatieprocessen van vrije radicalen. Dit kan veel schade toebrengen aan het menselijk lichaam, voornamelijk in weefsel en cellen. Maar, de antioxidanten zijn niet de enige stoffen die aanwezig zijn in de Chaga-paddenstoel. Zo bevat het ook: betulinezuur en bèta-glucanen. Deze stoffen hebben een ondersteunende functie voor het immuunsysteem en hebben tevens een ontstekingsremmende werking. Zodoende ben je beter bestand tegen virussen, bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen. 

De Chaga-paddenstoel is in te zetten voor de volgende doeleinden: anti-aging, detox, immuun- en weerstand booster, het versterken van het lichaam, het balanceren van de hormoonspiegel en tot slot voor een antibacteriële, antivirale en antischimmel werking.