Ben jij van plan je badkamer te verbouwen? Doe het duurzaam!

Is jouw badkamer toe aan vernieuwing? Mogelijk denk je erover na om nieuwe tegels te plaatsen of wellicht een mooie inloopdouche, maar het is ook een mooi moment om eens te overwegen om je badkamer te verduurzamen. Zo zijn er vele manieren waarop jij je badkamer een stuk milieuvriendelijker kunt maken. Denk aan een waterbesparende douchekop, goede isolatie, vloerverwarming, het installeren van LED-verlichting of het plaatsen van een douche-wtw. De mogelijkheden zijn enorm: wist je dat je zelfs je badkuip kunt isoleren? In dit artikel gaan we dieper in op het verbouwen van je badkamer. We bieden je een handige checklist waarmee jij de badkamer van je dromen op groene wijze kunt creëren. 

Verlichtingsplan 

We gebruiken de badkamer voor verscheidene taken, zoals: douchen, je haar stylen, make-up verzorging, tandenpoetsen, het trimmen van lichaamshaar en zo zijn er nog meer te noemen. Om deze reden is het belangrijk om zowel taakverlichting als algemene verlichting in de badkamer te hebben. Stel je bent samen in de badkamer waarbij de ene een douche neemt en de ander zijn of haar tanden poetst, dan is het logisch dat je de algemene verlichting aan hebt. Maar, ben je alleen in de badkamer je tanden aan het poetsen? Dan volstaat het lampje boven de spiegel ook. 

Door slim taakverlichting te gebruiken, dat doorgaans minder verbruikt dan algemene verlichting, bespaar je energie en daarmee ook kosten. Zorg er tevens voor dat alle verlichting in de badkamer is voorzien van A++ LED-lampen, dit zijn de meest duurzame lampen op de markt. Bij het maken van het verlichtingsplan dien je overigens ook te letten op de zones in je badkamer, niet overal kun je zomaar lampen plaatsen. Neem bijvoorbeeld de zone rondom je douche of badkuip, hier kan overal nattigheid ontstaan. In die zone dien je speciale verlichting te gebruiken van het type IP67, die zijn namelijk bestand tegen nattigheid. Neem de zones mee in je verlichtingsplan en zorg niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor veiligheid in je badkamer. 

Waterbesparing 

Water vloeit rijkelijk in de badkamer. We gebruiken het om te douchen, om in bad te gaan, om onze tanden te poetsen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is belangrijk om zuinig om te gaan met water. Door het klimaat krijgen we steeds meer te maken met droogte en daardoor wordt water schaarser. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet waarmee jij water kunt besparen in de badkamer. 

  • Installeer een waterbesparende douchekop. Dit type douchekop bespaard tot maar liefst 20% aan water en energie als je het vergelijkt met een reguliere douchekop. Wissel je een regendouchekop in voor een waterbesparende? Dan loopt dit percentage op tot 60! 
  • Wil jij een toilet in je nieuwe badkamer? Kies er dan eentje met een waterbesparend spoelsysteem. Tegenwoordig zijn er al toiletten op de markt waarbij je het volume water dat gebruikt wordt bij spoelen zelf in kunt stellen. Zo kun je precies afstemmen hoeveel water je nodig hebt om het toilet schoon te spoelen. Op die manier gebruik je nooit teveel water. 
  • Plaats een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer op je waterkranen in de badkamer. Deze zorgen ervoor dat er flink minder water door de kranen stroomt. 

Verwarming

De badkamer moet lekker warm zijn, vooral in de wintermaanden kan het snel koud worden als je met je blote voeten op de kille tegels loopt. Het verwarmen van de badkamer kan een lastige klus zijn. We zijn er maar een klein moment van de dag en als je reguliere verwarming hebt kan het even duren voordat de kamer warm is. De oplossing? Kies voor vloerverwarming. Dit type verwarming kost minder qua opslag, transport en productie en gebruikt daarnaast minder energie dan reguliere verwarming. Om het nog milieuvriendelijker te maken kun je het overigens combineren met een warmtepomp of zonnepanelen. Vloerverwarming zorgt voor een constante en gelijkmatige verwarming van de vloer, zo heb je nooit koude voeten als je in de badkamer stapt. 

Kies je toch liever voor een radiator? Tegenwoordig zijn er ook vele eco-radiatoren op de markt die ook duurzaam zijn. Laat je bij de koop goed informeren over het duurzaamheidsgehalte van de radiator. Ook is het goed om je te laten informeren of de radiator geschikt is voor gebruik in de badkamer.

Meer tips? 

Ben je op zoek naar meer tips om de badkamer te verbouwen? Neem dan eens een kijkje bij uw-badkamer.nl. Hier vind je een groot aanbod aan artikelen, niet alleen voor het verbouwen van de badkamer maar ook over andere thema’s rondom deze kamer.