De keuken: het is een multifunctionele plek in iedere woning. Je komt er uiteraard om lekker te koken, maar velen hebben ook een eetplek in de keuken waar je gezellig met elkaar kunt dineren. Tegenwoordig zijn keukens dusdanig ingericht dat ze naadloos aansluiten op de verschillende functies die ze in huis hebben. Om je van alle gemakken te voorzien maak je gebruik van apparatuur als de vaatwasser, ingebouwde oven of de inductieplaat. Daarnaast zorgt een ruim aanrecht of een kookeiland ervoor dat je alle ruimte hebt om jouw favoriete gerecht te bereiden. Ook de bijkeuken wordt steeds populairder, waarmee je extra oppervlakte creëert om eetwaren op te slaan en om bijvoorbeeld je wasmachine neer te zetten. Je complimenteert je woning en woongenot met een mooie en goed ingerichte keuken.
Maar, laten we het milieu ook niet vergeten! Het hebben van een mooie keuken is een must, maar het moet niet ten koste gaan van het klimaat. Vandaar dat we het in dit artikel gaan hebben over een duurzame keuken. We bieden je 3 tips waarmee jij jouw keuken milieuvriendelijker kunt inrichten.
Energiezuinige apparaten
De keuken is een plek waar zich vele apparaten bevinden. Zo vind je er een: oven, koelkast, vaatwasser, afzuigkap, kookplaat, koffiezetapparaat, waterkoker en zo zijn er mogelijk nog vele andere apparaten die jij in je keuken hebt staan. Om energie te besparen en je keuken duurzamer te maken is het van belang dat je gebruik maakt van energiezuinige apparaten. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waar je op moet letten.
- Kijk naar het energielabel van de apparaten. De score van deze labels loopt doorgaans van G naar A+++. Bekijk welke labels jouw apparaten hebben en doe onderzoek naar de duurzaamheid van deze labels. Laat je niet vergissen, ook A+ kan niet duurzaam zijn. Zo zijn bij sommige productgroepen apparaten met een label A+++ tot wel 20% zuiniger dan apparaten met een label A+.
- Check welke lampen jij in je keuken hebt hangen. Zijn dit nog ouderwetse gloei- of halogeenlampen? Hoog tijd om deze te vervangen! Als alternatief gebruik je A++ LED-lampen. Deze verlichting is tot wel 90% zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen.
- Kies je voor een inductiekookplaat of voor eentje op gas? Op dit moment ontlopen de beide varianten elkaar nauwelijks het gaat om CO2-uitstoot, dit terwijl veel mensen denken van wel. Indien de stroom duurzamer wordt, dan loopt het verschil wel uit.
We gaan er vanuit dat de stroom duurzamer wordt, dus in dat geval doe je er goed aan om te kiezen voor een inductiekookplaat.
Stel jouw keuken in op een zero waste levensstijl
Jaarlijks gooien wij als Nederlanders gemiddeld 490 kilo aan afval weg per persoon, dat kan natuurlijk minder. Zorg er daarom voor dat je keuken is ingesteld om een zero waste levensstijl. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om je een duwtje in de goede richting te geven.
- Zorg voor weckpotten in je keuken. Met deze potten kun je naar verpakkingsvrije winkels om producten als rijst, suiker, pasta, kruiden of andere levensmiddelen te kopen. Door verpakkingsvrij te kopen heb je ook geen afval.
- Zorg voor voldoende opslag, bijvoorbeeld door een bijkeuken te bouwen. Hier kun je allerlei zaken opslaan die je kunt hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan lege potten pindakaas of plastic broodzakken. De lege potten pindakaas kun je hergebruiken voor de opslag van kruiden en specerijen. Boterhamzakjes hoef je niet meer te kopen, omdat je lege broodzakken hebt.
- Koop producten die biologisch afbreekbaar zijn, denk aan een houten pollepel, houten afwasborstel of andere producten van verantwoord hout. Of koop producten die lang meegaan. Wissel je snijplank van plastic in voor eentje die gemaakt is van marmer.
Ga zuinig om met je keuken en de inhoud ervan
Het hebben van een mooie en praktische keuken is uiteraard prettig, maar je wilt natuurlijk wel dat het mooi blijft. Zorg er daarom voor dat je jouw keuken en de bijbehorende apparaten goed onderhoud. Ontkalk regelmatig je koffiezetapparaat en waterkoker, geef je vaatwasser geregeld een reinigende spoelbeurt en maak je inductiekookplaat op natuurlijke wijze schoon na elke kookbeurt. Naast keuken en de apparatuur dien je ook verstandig om te gaan met de etenswaren die je er bewaard en bereid. Je kunt nog zo’n duurzame keuken hebben, maar als je telkens etenswaren weggooit dan ben je alsnog niet erg milieuvriendelijk bezig.
Tip: zorg voor voldoende meetapparatuur in je keuken. Zodoende kun je bij elke maaltijd afmeten hoeveel je nodig hebt voor het aantal personen waarvoor je gaat koken. Hiermee voorkom je dat je structureel te veel kookt en eten weg moet gooien. Overigens valt het niet aan te raden om eten direct weg te gooien als je eten over hebt. Vries het in voor een volgende maaltijd of geef het weg!