Beste kamerplanten: de beste kamerplanten voor een stijlvol interieur

Calathea – Beste kamerplant voor een tropische look

Deze zebra-achtige calathea, Goeppertia ornata, is het gemakkelijkst te onderscheiden door zijn kleur, witte tot lichtroze strepen op het donkergroene blad oppervlak met daaronder een blos van dieproze, een opvallende aanwinst voor elk huis. 

Waar houden we van?

Calathea’s hebben grote bladeren die een grote impact hebben in een kamer; ze zijn ook heel goed te fotograferen, gezien hun spannende geaderde bladeren die eruit zien alsof ze geschilderd zijn. Calathea’s groeien meestal vrij dicht bij de grond in tropische regenwouden, wat betekent dat ze het goed doen op elke redelijk lichte plek in huis.  

Verzorgingstips

Gewoon op een redelijk koele plaats zetten, uit de buurt van temperatuurschommelingen, in niet te fel licht, en af en toe nevelen om ze tevreden te houden. Wij vinden dat ze goed tegen droogte kunnen en hebben de onze bloeiend gehouden door de plant in de gaten te houden wanneer hij er een beetje slap begint uit te zien. Dit voorkomt overbewatering. 

Sansevieria – Beste onderhoudsarme kamerplant

De Sansevieria, de slangenplant met de bijnaam ‘schoonmoedertong’, heeft prachtige, bonte bladeren die elke plank of vensterbank opluisteren. Zoals de naam al doet vermoeden, is hij behoorlijk pittig, en bijna onmogelijk te doden,  dus als je op zoek bent naar de beste kamerplanten voor beginners, is dit een goede plek om te beginnen. 

Wat vinden we er zo leuk aan?

Hij is ideaal voor kleine ruimtes, omdat hij zich niet uitspreidt en stijf genoeg is om niet onder zijn eigen gewicht te bezwijken als hij groeit. Ideaal als u uw kamerplanten verwaarloost. Hij kan ook goed tegen weinig licht en zal op de meeste plaatsen goed gedijen.

Verzorgingstips 

Zorg ervoor dat je hem niet te veel water geeft en je wordt beloond met een winterharde, mooie plant.

Aloe Vera – Beste kamerplant voor huismiddeltjes

Elk huis waar kinderen wonen of volwassenen die gevoelig zijn voor ongelukken heeft een aloë vera nodig, en deze aloë uit Barbados is de beste cultivar voor zijn verzachtende eigenschappen bij brandwonden, snijwonden, kneuzingen en schaafwonden. Helaas is hij zo mooi dat je er niet graag stukjes afknipt om bij de helende gel binnenin te komen, met zijn pluchen groene gekartelde bladeren, delicate bontheid en gekartelde vorm. Als je geluk hebt, krijg je in de zomer een buisvormige geel groene bloem, maar dat blad is op zichzelf al mooi genoeg.

Wat vinden we er zo leuk aan?

Een aloë plant of een philodendron van Plantje.nl gaat gemakkelijk een leven lang mee, en veel mensen gaan er prat op dat ze hun aloë’s aan hun kinderen doorgeven. Het is leuk om hem langzaam te zien groeien en af en toe een nieuwe pot te vinden.

Verzorgingstips

Aloë’s zijn vetplanten, en als zodanig houden ze er niet van om te veel gestoord te worden. Ze slaan water op in hun sappige stengels, dus geef spaarzaam en altijd van onderaf water.