Ga naar de inhoud

Duurzaam carnaval vieren? 3 tips om groen te genieten van carnaval

Carnaval

Jaarlijks wordt carnaval in Nederland groots gevierd, niet enkel in het Zuiden, maar ook in de rest van Nederland heeft men het feest ontdekt. Helaas hebben de feestvierders de afgelopen jaren het feest ietwat anders moeten vieren dan gewend, maar hopelijk zullen de steden en dorpen snel genoeg weer gevuld zijn met leuk uitgedoste mensen en prachtige praalwagens. Want, carnaval zou carnaval niet zijn zonder bruisende straten. Heb jij al een idee betreft hoe je straks weer carnaval gaat vieren? Het zou natuurlijk mooi zijn als je dit op een duurzame manier doet. Feesten en tegelijkertijd denken aan het milieu, dat is een win-win. Om je een duwtje de goede richting op te geven gaan wij in dit artikel in op 3 tips betreft hoe jij groen carnaval kunt vieren. 

Hergebruik of huur kleding

Carnaval kenmerkt zich onder andere door de verklede mensen. Je ziet werkelijk van allerlei verkleedkleding voorbij komen, van Spiderman tot bekende figuren als Donald Trump. Vaak bedenken mensen elk jaar weer een nieuw outfit om te dragen, maar het zou natuurlijk zonde zijn als je oude pak in de kast ligt te verstoffen. Hergebruik daarom kleding! Leen je oude outfit uit aan een vriend of familielid als je zelf een nieuw outfit gaat kopen. Ook kun je zelf een outfit lenen, van vrienden of familie of huren van een bedrijf. Mocht dit geen optie zijn, dan kun je ook eens een kijkje nemen bij lokale carnavalswinkels. Hier vind je ook vaak een aanbod aan tweedehands carnavalskleding. Ga jij vaak carnaval vieren in dezelfde stad? Dan kun je ook kleding kopen die behoort tot die stad, zoals Oeteldonk kleding met bijbehorende Oeteldonk emblemen. Zo hoor jij er elk jaar weer helemaal bij! 

Feest verantwoordelijk

Lekker dansen, zingen en hossen met elkaar is natuurlijk hartstikke leuk, maar doe dit wel verantwoordelijk. Probeer zoveel mogelijk je afval op te ruimen, zoals je patatbakjes en drinkbekers. Er zal door de organisatie op de grote feestlocaties overigens wel opgeruimd worden, maar gooi ook onderweg naar huis geen bekers op de grond, maar gewoon netjes in de afvalbak. Probeer daarnaast ook te letten op de lokale bevolking als je naar huis gaat en probeer niet de buurt wakker te schreeuwen als je op de fiets zit. Zodoende kunnen we met zijn allen genieten van carnaval en zorgen we voor zo min mogelijk overlast voor de natuur en de mensen om ons heen. 

Ga duurzaam op pad

Niet in elke stad of in elk dorp is het altijd groot feest, daarom trekken er ook veel mensen naar dorpen en steden waar het feest wel grootschalig losbarst. Ga jij op reis? Doe dit dan op een duurzame manier. Hiervoor zijn er genoeg opties die je hebt, zoals het openbaar vervoer. Maar, er zijn ook nog andere opties. Stel dat je van het Noorden naar het Zuiden gaat, dan kun je ook een partybus huren. Probeer genoeg medestanders te vinden om een bus te vullen, zodat je de kosten met elkaar kunt delen. Zodoende hoeft niet iedereen individueel de auto te pakken, maar kun je met zijn allen gezellig in de bus alvast een pre-party houden!