Duurzaam evenement organiseren? 3 tips om je op weg te helpen

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat er weer vele festivals in Nederland worden georganiseerd. De afgelopen twee jaar was het organiseren van festivals nagenoeg onmogelijk door de coronamaatregelen, dus dat het nu weer kan is natuurlijk fantastisch. Maar, er zit helaas ook een mindere kant aan festivals. Deze evenementen zijn vaak niet goed voor het milieu. Zo worden er vele plastic wegwerpbekers gebruikt, wordt er veel energie verbruikt voor licht en geluid, wordt er veel vlees geserveerd in de foodstands en reizen veel mensen per auto naar het evenement toe. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee je een festival kunt verduurzamen. In dit artikel gaan wij dieper in op 3 tips waarmee je de eerste stap kunt zetten naar een groen festival. 

Kies voor herbruikbare bekers

Op een festival wordt er vaak veel gedronken. Voorheen was het doodnormaal dat drankjes geserveerd werden in plastic bekers die eenmalig gebruikt konden worden. Dit is om meerdere redenen slecht. Allereerst is plastic een materiaal dat zeer schadelijk is voor het milieu. Bij de productie komt zeer veel CO2 vrij en vaak moet het getransporteerd worden uit verre landen. Daarnaast ligt het veld na het festival vaak bezaaid met plastic bekers. Deze kunnen de natuur inwaaien waar ze schade kunnen toebrengen aan de dieren. Je kunt als organisator ook herbruikbare kunststof bekers huren, zoals de DrinkCup. Dit zijn bekers die gemaakt zijn van polypropyleen, dit is een kunststofsoort die erg gemakkelijk te recyclen is. Ook zijn ze zeer stevig en krasbestendig. Hiermee kun je als festival gaan werken met een statiegeldsysteem. Bezoekers betalen een bedrag voor het drankje en voor het glas. Wanneer ze een nieuw drankje bestellen wordt deze in hetzelfde glas geserveerd. Bij inlevering van de beker krijgt de bezoeker zijn statiegeld terug. Aan het einde van het festival stuur je als organisator de bekers terug naar DrinkCup. Hiermee kun je als organisator het verbruik van plastic tijdens je festival enorm verminderen. 

Organiseer een dagfestival 

Festivals tijdens de nachtelijke uurtjes zijn natuurlijk erg leuk. Want, je kan zodoende mooie lichtshows geven en dit voegt veel toe aan het entertainmentgehalte van het feest. Maar, urenlange lichtshows kosten natuurlijk erg veel energie. Door je festival vroeg te beginnen kun je flink besparen op het energieverbruik. Het entertainmentgehalte kun je verhogen door andere leuke dingen te doen, denk bijvoorbeeld aan een mooie aankleding van het festival. Ook biedt een dagfestival andere duurzame voordelen. Zo kunnen mensen beter met het openbaar vervoer van en naar het festival reizen. Wanneer je festival in de nacht ophoudt heb je de kans dat het openbaar vervoer niet meer rijdt.  

Zet pendelbussen in vanaf het dichtsbijzijnde station 

Op sommige festivals komen duizenden mensen af. Als deze allemaal met de auto naar het festival komen, dan is dat niet erg goed voor de ecologische footprint van je evenement. Probeer daarom zoveel mogelijk te stimuleren dat bezoekers met het openbaar vervoer komen. Onze tweede tip draagt hier al aan bij, maar door pendelbussen vanaf het dichtsbijzijnde station in te schakelen stimuleer je mensen nog meer. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijk van deur-tot-deur bij je festival komen. Om het duurzaamheidsgehalte nog verder te verhogen kun je kiezen voor pendelbussen die elektrisch of op waterstof rijden.