Milieuvriendelijk ondernemen? 3 tips om jouw bedrijf te vergroenen

Het klimaat is een veelbesproken onderwerp zowel onder consumenten als ondernemers. Dat is niet zonder reden, want dat het slecht gaat met het klimaat is overduidelijk. Volgens de laatste rapporten warmt de aarde sneller op dan verwacht is. Dit gaat gepaard met de nodige consequenties, waaronder extreem weer. Dit is nu al goed te merken, denk maar aan de overstromingen in Limburg of de storm Eunice die afgelopen jaar voor veel verwoesting in ons land zorgde. Dat we acties moeten ondernemen is helder, maar wat kan je als ondernemer doen om milieuvriendelijk te ondernemen. In dit artikel gaan we in op 3 verschillende tips die je helpen om je bedrijf te vergroenen. 

Geef je zakenrelaties een milieuvriendelijk cadeau

Veel bedrijven houden goed contact met zakenrelaties. Want, door goed contact te houden zorg je voor een gezonde relatie met bijvoorbeeld leveranciers of klanten. Dit contact uit zich in verschillende manieren. Zo gaan bedrijven soms op zakendiner of samen een borreltje doen. Maar, wat ook veel gebeurd is het geven van cadeaus aan zakenrelaties. Populaire cadeaus zijn bijvoorbeeld een flesje wijn of wat anders lekkers te eten of drinken. Leuke cadeaus kunnen ook duurzaam zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zonnebrillen bedrukken of tasjes bedrukken met het logo van je zakenrelatie. Zo bedrukt bedrukken.nl hun zonnebrillen met inkt op waterbasis, hierdoor wordt er geen schade toegebracht aan het milieu. Ook hun tassen zijn verkrijgbaar in milieuvriendelijke materialen, zoals gerecycled plastic of jute. Met deze duurzame cadeaus maak je niet alleen je relaties blij, maar ook het milieu. 

Zorg voor een groene lunch 

Veel bedrijven verzorgen de lunch voor hun medewerkers. Voorheen was het zeer normaal dat de tafel vol stond met vleeswaren en andere niet duurzame producten. Probeer als werkgever te zorgen voor een gebalanceerde lunch. We zeggen niet dat al het vlees van tafel moet, maar zorg ook voor voldoende groene opties. De veestapel is namelijk een grote vervuiler, dus als iedereen een klein beetje minder vlees eet is dat al een winst. Om je lunch te vergroenen kun je denken aan het aanbieden van groenten en fruit, maar ook vleesvervangers zijn een goed alternatief. Probeer de vegetarische opties ook aantrekkelijk te maken. Door bijvoorbeeld een lekkere salade aan te bieden met dressing of een lekkere soep. 

Stimuleer je werknemers om te reizen met OV of fiets

Veel mensen reizen nog per auto naar hun werk. Sommige mensen hebben geen andere optie en dan is het helaas niet anders. Maar, probeer je werknemers zoveel mogelijk te stimuleren om per OV of fiets naar het werk te komen. Dit kun je doen door hen bijvoorbeeld een fietsplan aan te bieden. Dit is een plan waarmee je medewerkers de mogelijkheid biedt om op een fiscaal vriendelijke manier een nieuwe fiets aan te schaffen. Ook kun je hen een zakelijk OV-abonnement aanbieden. Hiermee kunnen je werknemers reizen per trein, bus, tram en metro. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van handige deur-tot-deur diensten, zoals het huren van een OV-fiets, het huren van een Greenwheels-auto of het parkeren op een P+R parkeerplaats.