Ervaar jij slaapproblemen? 3 tips om je slaap natuurlijk te bevorderen

Slaap is belangrijk voor een mens. Wanneer je goed uitgerust bent heb je voldoende energie voor de dag. Daarnaast is het goed voor je geheugen, creativiteit, productiviteit en oplossend vermogen. Wanneer je slecht slaapt kun je daar behoorlijk last van hebben in je dagelijkse functioneren. Je hebt immers een laag energieniveau, kunt je dingen mogelijk slecht herinneren en bent weinig creatief en productief. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen, een bijzonder hoog aantal. Nu kun je dit oplossen door slaapmiddelen te nemen, maar dat vinden wij niet een erg duurzame oplossing. Er zijn namelijk ook voldoende natuurlijke middelen om ervoor te zorgen dat je beter slaapt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. 

Slaap met een verzwaringsdeken 

Slaapproblemen kunnen door vele redenen veroorzaakt worden. Zo kan het zijn dat je erg druk bent of dat je stress ervaart. Maar, ook mensen met ADHD, autisme of andere aandoeningen kunnen erg last hebben van slaapproblemen. Door te slapen onder een verzwaringsdeken, zoals Latona Blanket, verhoog je de kans dat je beter slaapt. Deze deken heeft namelijk een aantoonbaar positief effect op het verminderen van angstgevoelens en stress. In 1992 heeft Dr Grandin enkele studies uitgevoerd die aantonen dat een gevoel van geborgenheid en druk op het lichaam leiden tot minder paniekgevoelens en nervositeit wanneer iemand moeite heeft met het verwerken van prikkels. De effecten zijn enkel zichtbaar als de druk gelijkmatig over het hele lichaam verdeeld is. De verzwaringsdeken doet exact dat en laat je daardoor beter slapen. 

Blijf niet in bed liggen als je niet in slaap kunt komen

Dit is een veelgemaakte fout die mensen maken die in slaap proberen te komen. Iedereen herkent dit waarschijnlijk wel. Je gaat naar bed en je kunt niet slapen, vervolgens blijf je in bed liggen in de hoop dat je toch in slaap valt. Vaak wordt je onrustig, omdat je niet kunt slapen. Dit heeft het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken, want je wilt immers rustig worden en slapen. In dit geval kun je het beste even uit bed gaan en wat ondernemen. Lees nog wat bladzijdes uit een boek, zet een lekker bakje thee of onderneem even wat anders. Door even niet te denken aan slapen en wat te doen creëer je weer wat rust in je hoofd. Het beste kun je overigens iets ondernemen wat niet heel actief is en in een kamer waar de lichten gedimd zijn. Dit helpt je lichaam om rustig te worden. 

Vermijdt stimulerende stoffen gedurende de dag 

Als je al slaapproblemen ervaart doe je jezelf geen gunst door gedurende de dag stimulerende stoffen tot je te nemen. Hiermee bedoelen we stoffen als cafeïne. Deze stof is aanwezig in drankjes zoals koffie, frisdranken en energiedranken. Wissel deze dranken in voor dranken die je slaap juist stimuleren, zoals: kamille thee, melk, kersensap of lavendelthee. Indien je dan toch een bakje koffie wilt drinken, doe dit dan zo vroeg mogelijk op de dag. Hoe vroeger je het drankje drinkt, des te eerder de cafeïne weer uit je systeem is.