Duurzaam op vakantie? Kies dan voor een vakantiebestemming in eigen land!

In de afgelopen jaren waren vakanties in eigen land erg populair. Deze populariteit is uiteraard mede te danken aan de coronacrisis en de reisbeperkingen die daaruit voort zijn gevloeid. Echter, de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat Nederlanders hun eigen land zijn gaan waarderen als vakantieland. Zo waren er de afgelopen zomer nog steeds veel mensen die kozen voor een vakantie in eigen land, ondanks dat er geen reisbeperkingen meer waren. 

De winst aan populariteit van vakanties in eigen land is te verklaren, Nederland heeft namelijk veel te bieden als vakantieland. Zo kun je naar het strand, maar je kan ook naar mooie natuurgebieden als de Veluwe. Nederland biedt de mogelijkheid om te fietsen, wandelen, watersporten, borrelen of fotograferen. 

Vakantie vieren in eigen land is niet alleen heel leuk, het is ook nog eens heel duurzaam. Je hoeft immers niet te reizen per vliegtuig, wat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Je hoeft niet eens met de auto, want je kunt met het openbaar vervoer. In dit artikel gaan we dieper in op een vakantie in eigen land en hoe je dit zo duurzaam mogelijk kunt vieren.

Wat is een duurzame vakantie? 

Een duurzame vakantie is een reis met het oog op het behoud van onze planeet. Je kiest bewust voor een bestemming en manier van reizen die de minste impact heeft op het milieu. Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een duurzame vakantie, want we willen allemaal graag bijdragen aan een betere wereld en duurzamer leven. Mede om die reden zijn vakanties in eigen land steeds populairder. 

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een duurzame vakantie? 

Dat komt omdat we ons steeds bewuster worden van het belang van duurzaamheid. We zien de gevolgen van onze manier van leven op het milieu en willen daar graag wat aan doen. Mede omdat de gevolgen van klimaatverandering nu al aan de gang zijn. Je ziet het terug in de extreme weersinvloeden, zoals de overstromingen in Limburg in 2021. Een duurzame vakantie is een mooie manier om je steentje bij te dragen. 

Welke bestemmingen in Nederland zijn geschikt voor een duurzame vakantie? 

Nederland is eigenlijk heel geschikt voor een duurzame vakantie, want je kunt hier heel gemakkelijk met het openbaar vervoer naartoe reizen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel campings en hotels die aangesloten zijn op het openbaar vervoer netwerk. Denk bijvoorbeeld aan Landal De Reeuwijkse Plassen, waar je eenvoudig met het openbaar vervoer naartoe kunt reizen. Op deze manier hoef je niet met de auto te rijden en kun je toch genieten van alles wat Nederland te bieden heeft. 

Enkele tips om zo duurzaam mogelijk op vakantie te gaan: 

  • Kies voor een bestemming die je met het openbaar vervoer kunt bereiken. 
  • Kies voor een bestemming waar je niet veel spullen voor nodig hebt, zodat je niet hoeft te vliegen met een koffer vol spullen. 
  • Kies voor een bestemming die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Door bijvoorbeeld groene energie te gebruiken of door circulair te ondernemen. 
  • Vergeet niet om wat duurzame producten mee te nemen, zoals een herbruikbare waterfles of tas. 

Nederland heeft dus heel wat te bieden als het gaat om duurzame vakanties. Er zijn tal van bestemmingen die je met het openbaar vervoer kunt bereiken en waar je niet veel spullen voor nodig hebt. Zo kun je makkelijk bijdragen aan een duurzamere wereld door gewoon een vakantie in eigen land te boeken!