Duurzame woning in Spanje kopen? Dit zijn de punten waarop je moet letten

Het kopen van een nieuwe woning in Spanje kan een overdonderend proces zijn. Er komt behoorlijk veel bij kijken, denk bijvoorbeeld aan: bezichtigingen, taxaties, energielabels, het regelen van een hypotheek, het voeren van een onderhandeling, het ontdekken van verborgen verbreken of het regelen van een bouwdepot. Gelukkig zijn er genoeg opties om hulp te krijgen in de vorm van adviseurs en makelaars, of bekenden die het proces al eens hebben meegemaakt. Maar, hoe zit het als je specifiek op zoek bent naar een duurzame woning? Wat zijn dan de punten waarop je moet letten? In dit artikel gaan we er dieper op in en bieden we je enkele tips waarop je kunt letten om een duurzame keuze te maken. 

Waarom moet je een duurzame woning kopen? 

Als de huidige energiecrisis ons iets leert is dat het belangrijk is om een duurzame woning te hebben. Tegenwoordig betaal je behoorlijke bedragen voor gas en elektra, dus voor je eigen portemonnee is het fijn als je (volledig) zelfvoorzienend bent qua energie. Daarnaast is het hebben van een duurzame woning uiteraard goed voor het milieu. Je maakt namelijk gebruik van groene energie en je gaat daar efficiënt mee om, bijvoorbeeld door een goede isolatie. Dit zorgt voor minder kosten qua energie, een mindere belasting op het milieu, een hoger wooncomfort en een hogere woningwaarde. 

5 aandachtspunten voor een duurzame woning

Je hebt er dus veel voordeel aan als je een woning koopt die duurzaam is gebouwd en ingericht. Maar, wil je duurzame woningen kopen aan de Costa Blanca in Spanje? Dan kunnen deze 5 aandachtspunten je helpen om de meest groene keuze te maken. 

Bekijk het energielabel

Iedere woning is voorzien van een energielabel, dat loopt van A tot en met G. Het label geeft je een beeld betreft hoe energiezuinig een woning is. Online kun je het energielabel van het huis gemakkelijk checken. Let op: oude huizen hebben soms een energielabel dat geschat is. Wanneer je een huis koopt heb je recht op een definitief energielabel, dus vraag daarnaar. 

Hoe groot is de woning?

Wanneer je een huis gaat kopen aan de Costa Blanca is het goed om stil te staan bij de grootte van de woning. Hoe groter het huis is, des te meer je moet stoken om het huis te verwarmen. Zorg ervoor dat je een woning kiest die ook écht bij je persoonlijke situatie past. Het is zonde als je teveel moet stoken dan nodig is. 

Is het een nieuwbouwwoning of niet?

Dit ligt wellicht voor de hand, maar het is goed om het even te melden. Doorgaans geldt dat hoe nieuwer de woning is, des te duurzamer het huis gebouwd is. Let dus ook goed op het bouwjaar van de woning bij het aankoopproces. Nieuwbouwhuizen voldoen namelijk vaak aan de nieuwste normen rondom isolatie. Ook wekken ze vaak groene energie op, bijvoorbeeld door zonnepanelen. 

Check de isolatie

Vraag de huidige huiseigenaren of makelaar naar de isolatie betreft de ramen, (spouw)muren, onder de vloeren en rondom het dak. Je kunt namelijk met je zintuigen veel zien en voelen, bijvoorbeeld of het tocht of niet. Maar, het is beter om zekerheid te hebben. Vraag ook wanneer het is aangebracht. Hoe nieuwer de isolatie, des te hoger het rendement. 

Vraag naar het energieverbruik

Het energielabel en het bouwjaar weten is belangrijk, maar de huidige huiseigenaren kennen het huis beter dan iedereen. Indien mogelijk is het verstandig om ze te vragen naar hun gas- en energieverbruik. Zo heb je een duidelijk beeld van het duurzaamheidsgehalte van de woning.