Groene begrafenis? 3 tips voor een duurzame uitvaart

Nadenken over je uitvaart kan confronterend zijn, maar toch is het belangrijk om te doen. Als je komt te overlijden zijn er namelijk veel zaken die geregeld moeten worden, waaronder de uitvaart. Volgens onderzoek kiest 17% van de Nederlanders voor een duurzame uitvaart. Dat mensen niet alleen groen leven, maar ook kiezen voor een duurzame uitvaart, is natuurlijk mooi. Echter, hopen wij dat er in de toekomst nóg meer mensen kiezen voor een duurzame uitvaart. In dit artikel hopen we meer bewustzijn te creëren betreft de opties die je hebt om je uitvaart groener te maken. Bij deze 3 tips voor een groene begrafenis. 

Digitale rouwkaart

Laten we beginnen met de rouwkaarten. Traditioneel worden de rouwkaarten gedrukt op papier, maar tegenwoordig komt de digitale rouwkaart ook steeds vaker voor. De online variant heeft diverse voordelen, zoals:

  • Het is duurzaam. Je hoeft immers geen papier te gebruiken, maar het gaat digitaal. 
  • Je kunt zoveel mensen bereiken als je wilt. Je kunt de rouwkaart naar een eindeloos aantal e-mailadressen sturen. 
  • Het verzenden werkt snel. Met één druk op de knop bereik je iedereen en direct. 
  • De kosten zullen lager uitvallen. Je hoeft immers maar 1 kaart te ontwerpen en die kun je digitaal verzenden. Mocht je iemand kennen die het gratis voor je kan ontwerpen, dan kan het zelf kosteloos!
  • Mensen kunnen je direct online condoleren door te antwoorden op de mail. Zo kunnen ze je naasten direct een hart onder de riem steken.  

Groene rouwstoet

Onderzoek van de Technische Universiteit in Delft heeft aangetoond dat de rouwstoet de grootste vervuiler is bij een uitvaart. Hier valt dus veel winst te behalen als we het hebben over het vergroenen van een uitvaart. In plaats van de traditionele rouwstoet, waarin iedereen met auto’s of motoren achter elkaar rijdt, kun je ook kiezen voor een groene rouwstoet. Maar, wat is een groene rouwstoet eigenlijk? Dit is een rouwstoet waarbij er zo min mogelijk kilometers met benzine voertuigen wordt gereden. Je kunt denken aan:

  • Een uitvaart waarbij de opbaring, plechtigheid en condoleance op één plek worden gehouden. 
  • Een uitvaart waarbij een uitvaartbus wordt gebruikt, waarin iedereen in één voertuig vervoerd kan worden. 
  • Een uitvaart waarbij er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke voertuigen, zoals: fietsen, elektrische auto’s of het openbaar vervoer. 

Milieuvriendelijke grafkist

Wil jij graag begraven worden? Kies dan voor de milieuvriendelijke grafkist. Dit is een kist gemaakt van organisch restafval. Deze kist kan gemaakt worden zonder schade toe te brengen aan het milieu en het kan in de grond composteren. Het materiaal klinkt misschien niet erg classy, maar je kunt er zeker een stijlvolle kist mee maken. Qua kosten kom je vaak goedkoper uit dan de traditionele grafkist, want de kist kan met minder materialen gemaakt worden. Overigens kun je ook gecremeerd worden in een milieuvriendelijk grafkist, want bij de verbranding komen er geen schadelijke stoffen vrij. Overigens kun je na crematie ook in een biologische afbreekbare urn geplaatst worden.

Denk ook na over de kosten

Je wilt natuurlijk een mooie uitvaart voor jezelf of voor je naasten, maar bedenk dat een uitvaart ook flink wat geld kost. Denk dus ook goed na over de kosten en hoe je deze gaat dekken. Je kunt een uitvaartverzekering afsluiten om de kosten van een uitvaart te verzekeren. Op Uitvaartverzekeringwijzer.net kun je verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken, zodat je goed geïnformeerd de best passende verzekering kunt kiezen. 
Heb jij meer tips voor een duurzame uitvaart? Stuur deze dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort op ons platform.