Van A naar Groener: verplaats jezelf duurzaam

Elektrische fiets

Elke dag verplaatsen miljoenen Nederlanders zich. Voor werk, school, plezier of andere redenen. De keuze qua vervoer die door een ieder gemaakt wordt lijkt een kleine, maar gezamenlijk heeft die keuze veel invloed op het milieu. Gaat iedereen met de auto? Dan zorgen we collectief voor veel vervuiling. Gelukkig worden mensen steeds bewuster over hun ecologische voetafdruk en kiezen veel mensen voor een milieuvriendelijke optie, zoals de elektrische fiets of carpoolen. In dit artikel gaan we in op diverse manieren betreft hoe jij op een groene manier jezelf kunt verplaatsen. Zo kun je ook je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. 

Laat de auto staan en pak de elektrische fiets

Ga jij momenteel met de auto naar school of naar je werk? Grote kans dat je hiervoor ook een elektrische fiets kunt gebruiken. Door je dagelijkse tocht naar school of werk op de elektrische fiets te doen, in plaats van in een op benzine rijdende auto, zorg je voor een stuk minder uitstoot. Volgens MilieuCentraal veroorzaakt de elektrische fiets slechts 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto. 

Maar, hoe kun je de juiste E-bike kiezen? Er zijn immers behoorlijk wat fietsen om uit te kiezen. De juiste keuze wordt bepaald door verschillende factoren, zoals: het type frame, de accu, het doel van gebruik en zo zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze. Belangrijk is ook je budget. Hoeveel heb je om te besteden? Om je een impressie te geven van de prijzen van elektrische fietsen kun je de Stella prijslijst bekijken.

Ga zoveel mogelijk te voet 

Sla twee vliegen in één klap door zoveel mogelijk te voet te reizen. Zo werk je niet alleen aan het milieu, maar ook nog eens aan je eigen gezondheid. Door elke dag 30 minuten te wandelen verlaag je je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Dus, moet je een kleine boodschap doen bij de supermarkt? Ga dan lekker te voet. Vind je het saai om in je eentje te wandelen? Probeer dan soortgenoten te vinden. Ga lekker boodschappen doen met een vriend, gezellige buren of met je partner. Of, mocht je werk of school niet ver weg zijn, ga te voet met een collega of klasgenoot naar je bestemming. Hoe meer mensen meedoen, des te gezelliger het is. En nóg belangrijker, des te groener iedereen bezig is!

Kies voor het OV of ga carpoolen

Is de elektrische fiets of een wandeltocht geen optie voor jou, omdat je simpelweg te ver weg van je bestemming woont? Geen zorgen, er zijn alsnog genoeg opties waarmee jij duurzaam kunt reizen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het openbaar vervoer. Tegenwoordig zijn er veel abonnementen omtrent het openbaar vervoer met scherpe tarieven. Zodoende betaal je niet altijd de hoofdprijs voor je tocht. Wellicht wil je baas wel financieel bijdragen aan een abonnement. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te carpoolen. Woon je dicht bij een aantal collega’s? Rijd samen naar je werk toe. Zo zorg je niet alleen voor minder uitstoot, je hebt collectief ook nog eens minder benzinekosten. Win-win! 

Heb jij een gouden tip betreft duurzaam reizen? Stuur deze dan in naar info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort op de website!