Hennepzaadolie: wat is het en wat maakt het gezond?

De afgelopen jaren heeft hennepzaadolie een opmars qua populariteit doorgemaakt. Dit is niet zonder reden, want de olie zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Maar, wat is het eigenlijk? De olie wordt gewonnen, zoals de naam doet vermoeden, uit de zaden van de hennepplant. Soms wordt het verward met de cannabisplant, maar dit is ten onrechte. Cannabis bevat de werkzame stof THC, wat een psychedelische werking heeft. Hennep daarentegen bevat geen THC en heeft daardoor geen psychedelische werking. Ook is de olie niet vergelijkbaar met CBD olie of hennepolie, die over de werkzame stof cannabidiol bevat. 

De olie kan op allerlei manieren geconsumeerd worden, puur of verwerkt in gerechten als salades, pasta’s of een pesto. Door dagelijks 2 eetlepels hennepzaadolie te consumeren geniet je van enkele gezondheidsvoordelen. Welke dat zijn? Daar gaan we in dit artikel dieper op in. 

Hennepzaadolie: boordevol voedingsstoffen

Ons lichaam heeft gezonde voedingsstoffen nodig om gezond te zijn. Hiermee versterk je jouw immuunsysteem en blijf je sneller op een gezond gewicht (wel in combinatie met sport). Hennepzaadolie zit bomvol met gezonde voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium, calcium, vele vitaminen en aminozuren. Daarnaast heeft het de perfecte verhouding (3:1) als het gaat om Omega 3 (alfalinoleenzuur) en Omega 6 (linolzuur) vetzuren. Welke voordelen dit oplevert bespreken we later. 

Tevens bevat de olie krachtige antioxidanten en bioactieve enzymen. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen vangen en onschadelijk maken. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen cellen en weefsels kunnen beschadigen. Door het consumeren van enzymen zorg je ervoor dat je spijsvertering beter verloopt. Dit heeft als resultaat dat je eten beter verteerd en dat voedingsstoffen efficiënter gebruikt worden.

Tot slot bevat hennepolie essentiële plantaardige eiwitten en bevat het geen cholesterol. Doordat het over plantaardige eiwitten beschikt is het voor veganisten en vegetariërs een goed alternatief voor vlees.  

Het belang van vetzuren 

Zoals je hebt kunnen lezen beschikt de olie over Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Maar, wat zijn vetzuren eigenlijk en waarom zijn ze van belang? Binnen vetzuren zijn er 2 groepen die we kunnen onderscheiden, namelijk: essentiële vetzuren en niet-essentiële vetzuren. 

Essentiële vetzuren

Dit zijn vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken. Oftewel, deze dienen uit voeding gehaald te moeten worden. 

Niet essentiële vetzuren

Dit zijn vetzuren die het lichaam zelf kan aanmaken. Hiervoor dienen de essentiële vetzuren wel in de juiste verhouding en hoeveelheid aanwezig te zijn. 

Oftewel zijn de Omega 3 en Omega 6 vetzuren in de juiste hoeveelheid en verhouding aanwezig? Dan kan je lichaam bepalen naar welke vetzuren ze omgezet worden, bijvoorbeeld naar: GLA, DHLA, AA, EPA of DHA. Doordat de essentiële vetzuren telkens in balans zijn kan ons lichaam, indien nodig, de juiste derivaten aanmaken. Om de essentiële vetzuren in topconditie te houden en ze goed hun werk te laten doen is Vitamine E en cartoneen nodig, beiden aanwezig in hennepzaadolie. 

Waarom is dit belangrijk? Vetzuren zijn het brandstof voor je lichaam en zorgen ervoor dat je energie hebt. Daarnaast is het van belang voor je algehele gezondheid en voor de ontwikkeling van je lichaam. 

Maar, ik eet al vlees, vis of eieren om mijn Omega 3 en 6 binnen te krijgen 

Ja, in rood vlees, eieren, vis en kip zitten ook de essentiële vetzuren Omega 3 en 6. Dus, als je dit eet, waarom heb je dan nog aanvulling nodig? Het probleem hierin is dat de essentiële vetzuren erg hittegevoelig zijn. Dus bij het opwarmen van het voedsel wordt het meeste van de vetzuren vernietigd. Aangezien je de genoemde etenswaren bijna nooit rauw eet, krijg je doorgaans dus onvoldoende onbewerkte Omega 3 en 6 vetzuren binnen. Aanvulling is dus van belang en het liefste in de perfecte verhouding. Koudgeperste hennepzaadolie biedt de ideale aanvulling. 

Hennepzaadolie en goede celwanden 

Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden cellen. Het is van belang dat onze cellen gezond en vitaal zijn. Hoe gezond een cel is, is mede afhankelijk door de kwaliteit en bescherming die de celwand biedt. Essentiële vetzuren in de juiste verhouding spelen hier een belangrijke rol in, zij houden de celwanden soepel en doorlaatbaar. Hierdoor kunnen de celwanden voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren. Indien een celmembraan gezond is, heeft het goed werkende receptoren die zuurstof uit het bloed naar de cel transporteren. Beschikt een cel over weinig zuurstof? Dan gaat het proberen om te overleven op koolhydraten en daardoor verandert het in een gedegenereerde cel. Deze cellen kunnen ziektes veroorzaken. De juiste verhouding Omega 3 en 6 zorgt voor voldoende zuurstof voor cellen en is daardoor goed voor je gezondheid. 

Hennepzaadolie gebruiken 

Overtuigd en wil je graag hennepzaadolie gebruiken? Kies dan enkel voor kwalitatieve hennepzaadolie. Deze kun je herkennen aan het USDA en EU biologisch certificaat. Dit geeft aan dat het gehele productieproces biologisch is verlopen. Daarnaast kun je kijken naar het NON GMO-certificaat, wat aangeeft dat er geen genetisch gemodificeerde zaden zijn gebruikt bij de productie van de olie. Indien het gehele productieproces en product is gecontroleerd heeft de olie het GMP-certificaat. Tot slot geeft het FSSC:22000-certificaat aan dat het product veilig is om te gebruiken. 

Hoe gebruik je hennepzaadolie? Door puur 2 eetlepels per dag in te nemen profiteer je al van de bovengenoemde voordelen. Tevens kun je de 2 eetlepels verwerken in salades, pasta’s, als dressing of verwerk het in een smoothie. Het heeft een overheerlijke nootachtige smaak wat lijkt op de smaak van walnoten en hazelnoten.