Kan jouw tuin wel een sierlijk tintje gebruiken? Kies dan voor vaste planten!

Vind jij het ook zo heerlijk om in je tuin te vertoeven? Of het nu zomer of winter is, er zijn allerlei mogelijkheden om jouw tuingenot voor ieder seizoen te perfectioneren. Denk bijvoorbeeld aan een terrasoverkapping, waardoor je altijd lekker warm en droog bent. Om comfortabel te kunnen zitten kun je jouw terrasoverkapping voorzien van een loungeset waar je kunt ontspannen. Comfort is natuurlijk belangrijk, maar om écht van je tuin te kunnen genieten moet er leven in zitten. Hoe krijg je dit voor elkaar? Door een mooie samenstelling te creëren van vaste planten. Hiermee geef je jouw tuin een sierlijk karakter en zorg je voor een bruisend effect. Vind jij dat je tuin wel een sierlijke uitstraling kan gebruiken? Lees dan snel verder! 

Wat zijn vaste planten? 

Wellicht heb je de term wel eens gehoord, maar weet je niet exact wat het is. Daarom gaan we eerst dieper in op het begrip. Want, wat zijn vaste planten nu eigenlijk? Het zijn meerjarige, kruidachtige planten met niet verhoutende stengels. De meeste sterven in het najaar af en trekken zich ondergronds terug voor een winterslaap. Echter, er zijn ook varianten die groen blijven tijdens de winter. Vaste planten vormen ieder jaar nieuwe stengels, bloemen, bladeren en zaden. Dit zorgt ervoor dat de planten ieder jaar weer sterker en groter terugkomen. Met vaste planten heb je elk jaar tuinplezier! 

Maar, waarom geven de vaste planten een sierlijk tintje aan je tuin? Dit komt door de enorme variatie die je kan toepassen. Je hebt keuze uit veel verschillende kleuren, vormen en eigenschappen. Zo kun je kiezen uit vaste planten die een unieke geur hebben, bepaalde insecten als vlinders aantrekken of je favoriete kleur hebben. Ook qua grootte en opvallendheid kun je mooi variëren, het aanbod aan vaste planten verschilt van grote opvallende exemplaren tot aan kleine plantjes. Indien je de juiste mix van vaste planten kiest volgen de bloeiperiodes elkaar op, zo heb jij straks een tuin die van januari tot en met december in de bloei staat. Zo kijk je zelfs in de wintermaanden uit op een prachtige tuin. 

Waarom kiezen voor vaste planten?

We hebben je al een aantal redenen gegeven waarom vaste planten een goede toevoeging zijn aan je tuin, maar er is meer. Je kunt de planten namelijk erg goed combineren met heesters en andere haagplanten. Denk bijvoorbeeld aan een taxushaag, coniferenhaag of buxushaag. Creëer een mooie tuinafscheiding en complimenteer deze met een prachtig scala aan vaste planten. 

Daarnaast hebben de vaste planten minder onderhoud nodig dan je wellicht denkt. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop je jouw tuin inricht en de bodem waarin de planten staan. Is de inrichting op orde en is de bodem voorzien van de juiste structuur en voeding, dan hoef je aan een tuinborder met vaste planten zo’n 4 tot 6 jaar na inplanting weinig te doen. Uiteraard moet je de valse tonen af en toe wel eruit halen, snoeien of vervangen, bijvoorbeeld een grassoort die te hoog is geworden. 

Tot slot lever je een bijdrage aan de biodiversiteit in je tuin en aan de natuur. We hebben het al eerder genoemd, maar vaste planten trekken niet enkel vlinders aan, maar ook bijen, hommels en andere insecten. Het vormt een voedselbron voor deze insecten en door dit te bieden verbeter je de leefomstandigheden voor deze insecten. Daarnaast geeft het ook weer meer leven aan je tuin. 

Enkele vaste planten uitgelicht 

Er zijn behoorlijk wat soorten vaste planten, maar we hebben enkele bijzondere er voor je uitgelicht. Zodoende heb je een beeld van de opties die je hebt. 

Helenium ‘Moerheim Beauty’

Deze plant, die ook wel ‘Zonnekruid’ wordt genoemd, is een langbloeiende en rechtop-gaande vaste plant. Het blad en de steel zijn groen en voordat de plant in de bloei staat valt het nog niet erg op. Maar zodra juni aanbreekt verschijnen er roodbruine kleuren en vormt deze plant het bruisende hart van je tuin. 

Echinacea ‘Fatal attraction’

Ben jij een liefhebber van roze? Dan is deze plant, ook wel de ‘Zonnehoed’ genoemd een mooie optie voor jou. De plant heeft een donkere, haast zwarte steel en groene bladeren. In de maanden juli, augustus en september bloeit de plant tot een mooie donkerroze tot roodroze kleur. 

Wil jij je tuin opfleuren met een mooie combinatie aan vaste planten? Neem dan eens een kijkje bij Plantengrow.nl. Hier vind je een breed assortiment aan vaste planten en daarnaast kunnen ze jou helpen bij het kiezen van de juiste samenstelling. Per plant vind je tevens handige informatie betreft de eigenschappen van de plant en hoe je het dient te verzorgen.