Hoe groen zijn internetbetalingen? En kan het nog groener?

Vandaag de dag betalen we veel via internet, vooral omdat we ook veel online bestellen. Dat lijkt misschien een erg efficiënte en groene manier om te betalen, aangezien er hierdoor steeds minder geld geprint hoeft te worden. Maar is dat ook echt zo? Voor internetbetalingen is namelijk wel energie nodig en dat is ook niet altijd even milieuvriendelijk. In dit artikel gaan we verder in op de mate waarin internetbetalingen duurzaam zijn!

Waarvoor wordt de energie verbruikt?

De reden dat er vaak veel energie verbruikt wordt bij internetbetalingen, is dat ze vaak beveiligd worden met een bepaalde versleuteling. De meeste instanties gebruiken dezelfde versleutelingsprotocollen, de sleutels zijn in principe dus openbaar. Dit moet vaak gedaan via gecompliceerde software. Die software verbruikt een hoop energie, wat dus niet zo milieuvriendelijk is. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar een efficiënter alternatief, vooral nu crypto steeds populairder wordt. Met deze munten kun je immers alleen online betalen. 

Meest bekende betaalmethode 

iDeal is in Nederland de meest bekende en meest gebruikte online betaalmethode. iDeal werd afgelopen jaar ook verkozen tot beste betaalmethode voor online casino’s, een fenomeen dat steeds meer in opkomst is. iDeal is daarnaast ook een van de meest veilige betaalproviders in ons land. De betaalmethode is even veilig als internetbankieren bij je eigen bank. Op dit moment worden er per maand zo’n 50 miljoen betalingen gedaan via iDeal en dit wordt alleen maar meer. Je kunt met bijna iedere bank gebruik maken van deze betaalmethode in Nederland. In België zijn er een aantal banken die dit aanbieden, maar lang niet allemaal. 

Internationale transacties doen

Als je internationale transacties wil doen, kan dit in sommige gevallen met iDeal, maar meestal niet. Er wordt dan al snel om een creditcard gevraagd, maar die heeft niet iedereen. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om je internationale betalingen via PayPal te doen. PayPal staat globaal bekend als de meest handige en best beveiligde betaalmethode. Je kunt je bankrekening koppelen aan je PayPal-rekening, zodat je direct kunt betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om handmatig geld over te maken naar je PayPal-rekening. Dit kan in Nederland dan wel weer met iDeal. Het is ook mogelijk om je creditcard te koppelen aan PayPal. Het voordeel hiervan is dat je aankoop via PayPal extra verzekerd is, mocht je jouw bestelling niet binnen krijgen of mocht het product kapot of beschadigd zijn. 

Milieuvriendelijk betalen

Op dit moment zijn er nog weinig manieren om echt milieuvriendelijk te betalen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat contant het meest duurzaam is, aangezien brief- en muntgeld enorm lang meegaat. Bedrijven zoals MIT zijn wel actief bezig met het vinden voor duurzame oplossingen voor internetbetalingen.